Diferențele dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Noul coronavirus, de 20 de ori mai letal

16 Mai 2020 | scris de A.V.
Diferențele dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Noul coronavirus, de 20 de ori mai letal

În contextul în care mulți sceptici au comparat noul coronavirus cu o simplă răceală, un studiu recent realizat în SUA arată că numărul deceselor săptămânale cauzate de COVID-19 este de 20 de ori mai mare decât al celor cauzate de gripă., scrie livescience.com.

Încă de la descoperirea noului coronavirus, oamenii l-au comparat cu gripa, subliniind că cea din urmă cauzează zeci de mii de decese în fiecare an.

Într-adevăr, în actualul sezon al gripei, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că au existat până la 62.000 de decese de gripă în SUA, din octombrie 2019 până în aprilie 2020. La prima vedere, bilanțul poate părea similar cu numărul de COVID-19, care la începutul lunii mai provocase aproximativ 65.000 de decese în SUA, potrivit LiveScience.

Dar acest lucru nu se potrivește cu ceea ce furnizorii de asistență medicală văd în prima linie, în special în zonele grav afectate, cum ar fi New York, „unde multe spitale s-au aflat în situații dincolo de limită”, au spus autorii studiului.

“Această comparație este defectuoasă, CDC nu cunoaște numărul exact de persoane care se îmbolnăvesc sau mor din cauza gripei în fiecare an în SUA, folosind doar estimări. Pe de altă parte, numărul de decese cauzate de COVID -19 este real. Cu alte cuvinte, compararea estimărilor de decese cu numărul concret de decese, este ca și cum ai compara mere cu pere”, au spus autorii.

Pe baza datelor din certificatele de deces, în cea mai letală săptămână a sezonului gripei din ultimii ani din SUA, numărul de decese din cauza gripei a variat de la 351, în perioada sezonului gripal 2015-2016, la 1.626, în perioada sezonului gripal 2017-2018.

Astfel, numărul mediu de decese gripale în timpul săptămânilor de maximă mortalitate din ultimele sezoane (din 2013 până în 2020) a fost de 752 de decese.

În schimb, pentru COVID-19, au fost raportate și 15.455 de decese într-o singură săptămână.

Acest număr maxim de decese cauzate de COVID-19 într-o săptămână este de aproximativ 20 de ori mai mare decât numărul mediu de decese gripale săptămânale din perioadele de vârf, au spus autorii.

Aceștia remarcă însă faptul că analiza lor are unele limitări, inclusiv faptul că numărul de decese COVID-19 poate fi subestimat din cauza limitărilor legate de testarea SARS-CoV-2 și a rezultatelor fals-negative.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră