Două studii contradictorii asupra Remdesivir și unul de aprofundat despre Tocilizumab

30 Apr 2020 | scris de A.V.
Două studii contradictorii asupra Remdesivir și unul de aprofundat despre Tocilizumab

Organizatorii unor studii clinice în care au fost testate medicamentele remdesivir și tocilizumab în tratamentul pacienților cu Covid-19 au fost prezentate săptămâna aceasta.

Ambele medicamente sunt incluse și în protocolul de tratament din România pentru cazurile de Covid-19.

REMDESIVIR

În cazul Remdesivir, un medicament experimental al companiei Gilead încă neaprobat de nicio autoritate de reglementare, compania farmaceutică a anunțat miercuri rezultatele unui prim studiu clinic de faza a III-a (SIMPLE) în care au fost înrolați 397 de pacienți.

Gilead a anunțat că 62% dintre pacienții tratați într-o fază timpurie a bolii (cel mult 10 zile de la apariția simptomelor) cu Remdesivir au fost externați din spital după 14 zile, fiind considerați vindecați.

În schimb, în cazul pacienților tratați într-o fază avansată a bolii (peste 10 zile de la apariția simptomelor), doar 49% au fost externați în același interval de la începutul tratamentului.

Studiul a evaluat siguranța și eficiența medicamentului în două tipuri de medicație – unul cu 5 zile de tratament, iar celălalt cu 10 zile. Compania susține că studiul a arătat că perspectivele pacienților au fost similare în cazul celor două tipuri de medicație.

Consilier pentru Donald Trump și epidemiolog, dr. Anthony Fauci s-a felicitat miercuri, indicând de la Casa Albă că „datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ și pozitiv în scăderea timpului de vindecare” al pacienților cu coronavirus . Acest lucru dovedește „că un medicament poate contracara virusul”, a spus expertul.

Medicamentul Remdesivir a fost folosit de medici din întreaga lume în tratamentul pacienților cu Covid-19, în condițiile în care nu există niciun medicament sau vaccin aprobat pentru boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Tot miercuri au fost prezentate rezultatele altui studiu clinic în care a fost testat medicamentul, realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din Statele Unite.

Studiul a inclus 1.063 de pacienți, iar rezultatel sale au indicat că pacienții tratați cu Remdesivir s-au recuperat, în medie, după 11 zile, față de 15 zile pentru pacienții din grupul placebo.

Studiul a sugerat și o posibilă scădere a mortalității ca urmare a administrării Remdesivir, însă diferenețele nu sunt semnificative statistic – adică s-ar fi putut înregistra din întâmplare și nu datorită medicamentului, notează agenția Reuters.

Mai precis, 8% dintre pacienții care au primit remdesivir au murit, comparativ cu 11,6% în grupul placebo.

Datele sunt preliminare, cele definitive urmând să fie prezentate luna viitoare.

Un ton diferit insa vine din China. Un studiu publicat miercuri în jurnalul medical The Lancet spune că Remdesivir nu a arătat niciun „beneficiu clinic semnificativ”.

"Tratamentul cu Remdesivir nu accelerează vindecarea și nici nu reduce mortalitatea din Covid-19 în comparație cu placebo", potrivit unui rezumat al acestui studiu din China.

Rezultatele studiului publicat de The Lancet apaursera deja pe 23 aprilie pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), raportase atunci Financial Times. „Din păcate, studiul nostru a arătat că, deși sigur și bine tolerat, Remdesivir nu a arătat niciun beneficiu semnificativ în comparație cu placebo”, a comentat autorul principal al studiului, profesorul Bin Cao, citat într-un Comunicat de presă Lancet.

"Acesta nu este rezultatul pe care îl speram, dar trebuie avut în vedere faptul că am putut să înscriem doar 237 de pacienți dintr-o țintă de 453, din moment ce epidemia fusese sub control în Wuhan", a spus el.

Potrivit autorilor săi, acest punct este una dintre limitele studiului lor, care a trebuit oprit mai devreme decât se aștepta. Potrivit acestora, acest lucru justifică efectuarea altor lucrări. "Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă tratamentul precoce cu Remdesivir, în doze mai mari, sau în combinație cu alte antivirale sau neutralizarea anticorpilor ar putea fi mai eficient la pacienții cu forme severe", a continuat prof. Bin Cao.

TOCILIZUMAB

În cazul Tocilizumab, medicament deja aprobat pentru poliartrită reumatoidă și folosit off-label în multe spitale pentru tratamentul Covid-19, un studiu clinic a fost derulat în rețeaua spitalicească Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP).

Rețeaua a anunțat, într-un comunicat citat de cotidianul francez Le Figaro, că rezultatele bune studiului clinic au fost pozitive, însă nu a oferit niciun detaliu despre cum arată aceste rezultate.

AP-HP susține că rezultatele detaliate vor fi prezentate în curând într-o publicație științifică și a motivat decizia de a anunța doar faptul că s-au obținut rezultate pozitive din motive de urgență de sănătate publică în contextul pandemiei.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră