Bolnavii de diabet, printre cei mai expuși în fața coronavirusului. Care este situația în România

15 Mai 2020 | scris de B.M.D.
Bolnavii de diabet, printre cei mai expuși în fața coronavirusului. Care este situația în România

Bolnavii de diabet sunt printre cei mai expuși în fața noului coronavirus. Asta este concluzia specialiștilor din Marea Britanie, care cer efectuarea unor studii urgente pe această temă.

Mai mult de un sfert dintre decesele cauzate de noul coronavirus în spitalele din Marea Britanie s-a înregistrat fost în rândul celor care sufereau de diabet, scrie The Telegraph.

Mai exact, din 31 martie, de când a început să fie înregistrată situația medicală a victimelor, până joi, dintre 22.332 de decese, 5.873 cazuri aveau diabet, adică 26%.

Specialiștii englezi au solicitat de urgență începerea unor studii pentru a putea înțelege cum pot fi protejați bolnavii de diabet, mai ales după relaxarea restricțiilor impuse de pandemie.

Bolnavii de diabet nu au fost incluși în rândul persoanelor vulnerabile, în timpul stării de urgență.

Datele oferite de sistemul national de sănătate din Marea Britanie au mai arătat că 18% din cei care au decedat în spitale fiind infectați cu coronavirus sufereau și de demență, iar 15% aveau probleme pulmonare cronice, scrie ITV.

Pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe.

Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienții diabetici printre cele mai expuse și fragile categorii de pacienți la infecția SARS-COV-2, arată și umfcd.ro.

În România sunt înregistrate, în Programul Național de Diabet, peste 800.000 de persoane și conform studiului Mentor și Predatorr prevalența diabetului zaharat este de peste 11%.

Până în data de 11 aprilie 2020, erau înregistrate 281 de decese cauzate de infecția cu COVID-19, și aproximativ 27% dintre aceștia prezentau diabet zaharat. Dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat și boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră