AstraZeneca începe să producă cele 2 miliarde de doze de potențial vaccin Covid promise

05 Iun 2020 | scris de A.A.
AstraZeneca începe să producă cele 2 miliarde de doze de potențial vaccin Covid promise

Compania farmaceutică AstraZeneca va demara producția unui potențial vaccin care se află în stadiul de testare pe oameni, transmite BBC.

Directorul companiei, Pascal Soriot, a declarat că a demarat producerea vaccinului pentru a-și respecta promisiunea de a furniza în cel mai scurt timp dozele în caz că acest vaccin se dovedește eficient.

”Începem producerea lui de acum și trebuie să avem toate dozele promise până când se obțin rezultatele finale ale testelor. Vom putea să furnizăm la timp cele 2 miliarde de doze promise. Începem producerea lor pentru că vrem să fie disponibil în cel mai scurt timp. Bineînțeles că această decizie vine cu un risc financiar foarte mare acela ca vaccinul să nu funcționeze. Atunci toate dozele pe care noi deja le frabricăm, le vom arunca” , precizează Soriot.

Acesta a precizat co AstraZeneca nu intenționează să obțină profit din acest vaccin în timpul pandemiei. Dacă aceasta își va dovedi eficiența, compania își va mări capacitatea de producție la peste 2 miliarde de doze cu ajutorul celor două noi contracte semnate în urmă cu câteva zile.

AstraZeneca lucrează împreună cu cercetătorii de la Universitatea Oxford pentru realizarea vaccinului și a semnat un acord conform căruia va furniza jumătate din doze țările sărace și în curs de dezvoltare.

Unul dintre cele două parteneriate este cu Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, iar cel de-al doilea este semnat cu două organizații medicale susținute de Fundația Bill și Melinda Gates.

Cele două organizații caritabile se vor ocupa de descoperirea capacității de producție și livrare a peste 300 milioane de doze. Livrarea se așteaptă să începă încă de la sfârșitul anului.

Soriot a declarat că anticipează ca până în august să știe dacă vaccinul AZD1222 este viabil sau nu.

Înțelegerea dintre AstraZeneca și compania indiană presupune ca această să furnizeze un miliard de doze țărilor sărace, iar 400 de milioane de doze ar trebui să fie deja livrate până la finalul lui 2020.

Directorul Soirot a precizat că cea mai dificilă etapă nu este dezvoltarea vaccinului, ci găsirea lanțului de producție și furnizare pentru a oferi accesul total tuturor țărilor din lume.

AstraZeneca a declarat că va furniza 300 de milioane de doze americanilor și 100 de milioane britanicilor până în septembrie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră