Rezultatele testelor preliminare ale primului vaccin contra noului coronavirus sunt extrem de încurajatoare

18 Mai 2020 | scris de A.A.
Rezultatele testelor preliminare ale primului vaccin contra noului coronavirus sunt extrem de încurajatoare

Subiecții care au făcut parte din prima parte a testelor potențialului vaccin împotriva noului coronavirus au manifestat deja generarea de anticorpi, precizează CNN.

Moderna, compania de biotehnologie din Massachusetts care s-a implicat în cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, a anunțat luni că rezultatele preliminare obținute după primele teste de siguranță efectuate pe oameni sunt promițătoare. 

Compania intenționează să lansese o testare clinică pe scară largă, în iulie, pentru a vedea dacă vaccinul funcționează într-adevăr.

Dacă și viitoarele rezultate ale testărilor sunt la fel de bune, vaccinul va fi disponibil tuturor cel mai târziu la începutul lunii ianuarie, declară celor de la CNN Tal Zaks, directorul medical al companiei Moderna.

Compania a anunțat că în cazul a opt pacienți care au fost monitorizați timp de o lună și jumătate, vaccinul, administrat în doze mici și medii, a determinat formarea de anticorpi în sânge la un nivel similar sau chiar în cantitate mai mare decât în cazul pacienților care au făcut boala și s-au însănătoșit. Asta ar sugera - dar nu ar dovedi - că vaccinul experimentat de Moderna poate asigura o anumită imunitate.

Moderna este una dintre cele opt companii care au demarat testele pentru un potențial vaccin la nivel mondial, conform declarațiilor OMS. Alte două Pfizer și Invio au demarat testarea în SUA, o companie din Marea Britanie a demarat testarea pe oameni, iar China are deja 4 companii diferite care lucrează la dezvoltarea unui vaccin.

The Washington Post notează că anunțul companiei Moderna vine la câteva zile după ce unul dintre directorii săi, Moncef Slaoui, a demisionat pentru a deveni cercetător-șef al comisiei instituite de Casa Albă pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

Tocmai de aceea, oficialul este bănuit de un aparent conflict de interese, pentru că Slaoui are acțiuni la Moderna care valorau peste 10 milioane de dolari înainte de creșterea înregistrată luni la bursă.

De asemenea, compania a primit 483 de milioane de dolari de la Autoritatea pentru Dezvoltare și Cercetări Biomedicale Avansate, care este o agenție federală. 

Datele făcute publice luni de compania Moderna sunt încurajatoare, dar reprezintă doar un prim pas în lungul proces care precede punerea unui vaccin pe piață. Validarea unui vaccin presupune testarea pe mii de subiecți, urmată de o monitorizare care poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. 

Moderna a vaccinat zeci de oameni și a monitorizat producerea de anticorpi a 8 persoane. Toate acestea au dezvoltat cantitatea de anticorpi necesară pentru a se lupta cu boala.

”Am putut demonstra că acești anticorpi, răspunsul imun al organismului, poate bloca evoluția bolii. Consider că aceasta a fost piatra temeliei pentru descoperirea potențialului vaccin”, anunță Zaks.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră