Putin a anunțat înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului

11 Aug 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Putin a anunțat înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului, informează RIA Novosti.

”Din câte știu, a fost înregistrat în această dimineață vaccinul împotriva noii infecții cu coronavirus, pentru prima dată în lume”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului.

Putin i-a cerut ministrului Sănătății, Mihail Murașko, să-l informeze în detalii despre acest lucru.

”Deși știu că funcționează destul de eficient, formează o imunitate stabilă și, repet, a trecut toate verificările necesare”, a precizat Putin.

Putin susține și că una dintre fiicele sale ar fi primit vaccinul anti-COVID realizat de cercetătorii ruși. Ar fi fost inoculată cu două doze și după fiecare reacția ar fi fost bună: o creștere a temperaturii până la 38 de grade, care a dispărut a doua zi.

Vaccinul ar crea anticorpi pentru SARS-CoV-2 care ar funcționa circa 2 ani.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită, potrivit Reuters.

Filipinele figurează printre ţările din Asia cu un număr ridicat de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu un total de 136.638 de cazuri, luni, după o creştere record zilnică de 6.958 de cazuri.

'Îi voi spune preşedintelui (Vladimir) Putin că am o încredere enormă în studiile dvs. de combatere a COVID şi cred că vaccinul pe care l-aţi produs este într-adevăr bun pentru umanitate', a afirmat Duterte luni seara într-o declaraţie la televiziune.

Cursa globală frenetică pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 stârneşte îngrijorare că această viteză şi prestigiul naţional ar putea compromite siguranţa acestuia.Rusia a depăşit pragul de 15.000 de decese asociate noului coronavirus, potrivit datelor oficiale oferite luni de comitetul guvernamental care coordonează lupta pentru combaterea propagării COVID-19, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, în Rusia s-au înregistrat oficial 892.654 de cazuri de infectare cu COVID-19 (cu 5.118 de cazuri în plus în ultimele 24 de ore) şi 15.001 de decese (70 în plus faţă de ziua precedentă).

Statisticile guvernamentale arată că aproape 700.000 de persoane s-au vindecat de coronavirus şi că în prezent sunt 181.000 de cazuri active.

Moscova, cu 248.228 de cazuri de infectare şi 4.585 de decese, este principalul focar de infecţie de pe teritoriul Rusiei. Numărul cazurilor de contagiere zilnică detectate în capitala rusă, cu o populaţie de aproape 13 milioane de locuitori, se menţine stabil - între 600 şi 700 de cazuri - în ultimele săptămâni.

Potrivit primarului capitalei ruse, Serghei Sobianin, aceste cifre - care nu reprezintă o ameninţare pentru sistemul sanitar din oraş - se vor menţine fie până la domolirea pandemiei, fie până la descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. 

UPDATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. ''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră