Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, internat în spital cu suspiciunea infectării cu noul coronavirus

22 Mai 2020 | scris de A.A.
Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, internat în spital cu suspiciunea infectării cu noul coronavirus

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a fost transportat cu avionul la un spital din Moscova, fiind suspect de coronavirus, precizează The Guardian, care citează o agenție de presă locală.

„Este în spital la Moscova acum”, a confirmat o sursă pentru agenția RIA-Novosti preluând o sursă din rândul cadrelor medicale. Avionul său personal a fost văzut joi după-amiază pe aeroportul din Moscova.

Kadîrov a devenit un personaj cheie după ce președintele rus Vladimir Putin l-a instalat la conducerea Ceceniei pentru a evita noi proteste. De atunci a transformat regiunea, a impus o gardă națională de protecție extrem de puternică și a dezvoltat un adevărat cult al personalității. Până acum, nu a stabilit un potențial succesor la conducerea regiunii.

În vârstă de 43 de ani, liderul autoritar al regiunii cecene - care cândva a luptat împotriva Moscovei - este acum un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin și este considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia. 

Kadîrov a impus legea islamică - în propria sa interpretare - în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului.  Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, care cândva a dat mari bătăi de cap Moscovei din cauza ambițiilor de independență, ca pe propriul domeniu personal. Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004. 

Există voci care susțin că liderul cecen ar avea legătură cu asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov, în 2015. Cinci dintre membrii forțelor sale de securitate sunt în închisoare în legătură cu această crimă. 

Nu sunt informații despre starea actuală a lui Ramzan Kadîrov, dar se pare că doctorul personal i-a recomandat să meargă să se trateze la Moscova.  Liderul cecen i-a criticat dur pe medicii din republică după ce aceștia s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție. „Provocatorii trebuie să fie dați afară. Avem de toate - echipamente, costume, măști, oxigen, medicamente”, declara, nu mai departe de săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov.

Dacă se confirmă că are coronavirus, Kadîrov se alătură seriei de oficiali de rang înalt din Federația Rusă care s-au infectat. Premierul rus Mihail Mișustin s-a întors la lucru în urmă cu doar câteva zile, după ce a fost tratat în spital pentru COVID-19. De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost testat pozitiv, la fel și ministrul Culturii, Olga Liubimova, și ministrul pentru Construcții, Vladimir Iakușev, dar și adjunctul acestuia, Dmitri Volkov. 

Potrivit datelor din Cecenia, 1.026 de oameni au fost diagnosticați cu noul coronavirus și 11 au murit. În republica vecină, Daghestan, zeci de medici ar fi murit și doctorii spun că spitalele sunt pline de pacienți, dar cu toate acestea, numărul cazurilor confirmate oficial este scăzut. 

Guvernul central de la Moscova susține că epidemia se stabilizează la nivel național și că în ultimele zile se înregistrează mai puține cazuri noi. Miercuri, pentru prima dată, numărul oamenilor externați din spital l-a depășit pe cel al noilor cazuri confirmate în 24 de ore.

Kadîrov și-a transfera atribuțiile și puterea la începutul acestui an când a fost supus unei intervenții chirurgicale, dar acum, guvernul său nu a transmis nicio măsură similară.

De curând a făcut mai multe apariții în spațiul public vizitând spitalele care tratează pacienții COVID și chiar a furnizat publicului mai multe poze pe care și le-a făcut cu doctorii din spitale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră