Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Infecția cu virusul hepatitei C, în 5 județe, prevalență de peste 8%. Nu putem sta cu mâinile încrucișate!

27 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Infecția cu virusul hepatitei C, în 5 județe, prevalență de peste 8%. Nu putem sta cu mâinile încrucișate!

În cinci județe, prevalența infecției cu virusul hepatitei C este de peste 8%, de aceea ”nu putem sta cu mâinile încrucișate, să nu facem nimic”, ci este nevoie de  campanii de screening pe trei componente : stradală, în farmacii și spitale, avertizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.  

Epidemie surdă, mută

După campania de la București de depistare a celor infectați cu virusul hepatitei C, prof. dr. Streinu-Cercel s-a aflat, vineri, la Iași, pentru o campanie similară, prilej cu care a atras atenția că 75% dintre persoanele infectate nici măcar nu știu că sunt purtători, deoarece nu prezintă simptome.  
"Este o epidemie surdă, mută, iar în momentul în care apar simptomele vorbim deja de o fază avansată. Vorbim de fapt de ciroză hepatică sau, și mai rău, de cancer hepatic. Din cei care știu că sunt infectați doar 3 până la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie să facem un pas înainte și să oferim acestor pacienți posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tabletă, terapie orală, și o rată de vindecare care depășește 98%", a precizat prof. dr Adrian Streinu-Cercel

Depistarea precoce
Pentru depistarea precoce, este nevoie de o abordare complexă a acestei problematici pentru a permite depistarea cât mai precoce cu putință a infectărilor cu virusul hepatitei C, dar și "pentru a da dreptul la o nouă șansă la viață, și o viață mai sănătoasă acestor persoane". Prof. dr. Streinu-Cercel pune accentul pe necesitatea  derulării de campanii de screening bazate pe trei componente: stradală, farmacii și spitale. 
Prof. dr. Streinu-Cercel subliniază că testele de screening evidențiază că persoana respectivă a trecut de infecția cu virusul hepatitei C, nu și faptul că aceasta mai are virusul. 
"Testul este de screening. Nu spune dacă persoana mai are virusul în continuare sau nu. Spune doar că a trecut de infecția cu virusul hepatiei C, motiv pentru care persoana depistată cu virus C pozitiv trebuie să se adreseze colegilor de la infecțioase sau gastroenterologie, unde se va stabili dacă virusul mai este prezent sau nu. Știm că 15-25% din cei care trec prin infecție acută cu hepatită C se vindecă spontan, dar rămâne un bulb pe pacient, de 75-80%. Neavând niciun simptom, pot transmite mai departe virusul", explică prof. dr. Streinu-Cercel
 

Tratament

Este foarte importantă identificarea persoanelor infectate, deoarece există tratament cu tablete extrem de eficient, care durează 12 săptămâni. "Din experiența noastră, în 2016, din cei aproape 6.000 de pacienți tratați, 99,32% dintre ei s-au vindecat. E un lucru deosebit de important. De aceea am căutat să identificăm persoanele infectate cu hepatita C și să le vindecăm", precizează prof. dr. Streinu-Cercel. 

Potrivit OMS, anual, sunt înregistrate între 3 și 4 milioane de noi cazuri de infecție cu acest virus, care înseamnă sute de mii de decese, țara noastră având probleme din punct de vedere al acestei patologii. 

"(...) Aceste cazuri de îmbolnăviri cu hepatită C se traduc în morți, între 300.000 și 500.000 de morți anual pe această planetă. (...) România deține o poziție destul de importantă din punct de vedere al infectării cu virusul hepatitei C. Pe studiile noastre, în cinci județe prevalența este de peste 8%. Prin urmare, nu putem sta cu mâinile încrucișate și să nu facem nimic. Am demarat o campanie de screening tocmai pentru a veni în ajutorul populației. Intenționăm să lărgim acest orizont de testare la nivelul întregii țări. Nu în ultimul rând, pentru Iași, estimăm că vom testa între 500 și 750 de persoane, iar pentru colegii din spitale vom pune la dispoziție 1.800 de teste. Este vorba de un test oral, se prelevează din salivă, se face doar având consimțământul pacientului, test care durează maxim 20 de minute", a menționat  prof. dr. Streinu-Cercel.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră