Bucureștenii pot afla, gratuit, dacă sunt infectați cu virusul hepatitic C, printr-o simplă probă de salivă

16 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Bucureștenii pot afla, gratuit, dacă sunt infectați cu virusul hepatitic C, printr-o simplă probă de salivă

Teste gratuite pentru depistarea hepatitei C pot fi efectuate de bucureșteni, luni și marți, în Piața Unirii și Piața Bucur Obor, între orele 9,00 - 17,00, în condițiile în care 75% dintre cei infectați cu virusul hepatitic C nu știu acest lucru. Testul constă în prelevarea unor probe de salivă, rezultatul fiind precizat în 20 de minute. 

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, "Prof. Dr. Matei Balș", a transmis rugămintea ca persoanele care ”știu deja că sunt infectați cu virusul hepatic C să nu se mai testeze, pentru că aruncă banii pe fereastră. Acești anticorpi, odată apăruți, rămân în organismul omului pe tot parcusul vieții, indiferent dacă s-a vindecat sau nu".

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel avertizează că un romând din 50 este infectat cu virusul hepatitic C, ca și în cazul  infecției cu virusul hepatitic B. 
"Anual se înregistrează circa 350.000 de decese prin boală cronică de ficat, indusă numai de virusul hepatitic C. (...) Circa o treime din persoanele infectate dezvoltă în decurs de 20 — 30 de ani hepatocarcinom și respectiv ciroză hepatică, adică cancer hepatic și respectiv ciroză hepatică. (...) Mortalitatea asociată în fazele cirozei este cât se poate de mare", a precizat prof. dr. Streinu-Cercel.  
Vestea bună este că avem terapia fără interferon, care are o rată de vindecare de 99,32%. Este o terapie de 12 săptămâni și schemele viitoare propun reducerea terapiei la opt săptămâni. 

Totuși, trebuie reținut că 75% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitic C nu știu acest lucru, deoarece este o ”infecție mută, adică simptomele apar în faze avansate, în timp ce 20% reușesc să se vindece spontan.  

Căi de transmitere

Acest virus se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. În prezent, principalele căi de transmitere sunt injectarea de droguri prin folosirea acelorași ace sau seringi de către mai multe persoane; utilizarea instrumentarului medical nesterilizat; transfuzii de sânge sau produse din sânge efectuate în condiții nesigure; tatuaj; piercing; contact sexual neprotejat; în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt.

Acest virus nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contact uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masă).
Campania e inițiată de  Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș", cu susținerea Ministerului Sănătății. 

Screening pentru TBC, cancer de sân, de col uterin...

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, prezent la lansarea acestei campanii, a spus că  sunt puse la dispoziție 10.000 de teste pentru București și alte centre regionale. De asemenea, ministrul Bodog a anunțat că este în pregătire o amplă campanie de screening pentru infecția cu virusul hepatitic C, dar și pentru tuberculoză, cancer de col uterin, cancer de sân, hepatite virale, screening prenatal, cu fonduri europene

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră