Testul de urină care depistează virusul hepatitei C

30 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Testul de urină care depistează virusul hepatitei C

În prezent, pentru detectarea infecţiei cu virusul hepatitei C este folosit un test de sânge, efectuat în două etape,

Se ştie că, în general, identificarea infecţiilor virale nu este deloc simplă. Este şi cazul hepatitelor, în mod special a hepatitei C. Deocamdată, pentru acest tip de hepatită există un test de sânge care se face în două etape.
Cercetătorii, de la Irvine School of Medicine din cadrul Universităţii din California, au prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Studiul Bolilor Ficatului, un test de urină simplu şi ieftin, care poate confirma sau infirma prezenţa hepatitei C.

Ciroze, carcinoame
Virusul hepatitei C a fost descoperit în 1989. În lume, aproximativ 150 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei C (VHC) şi aproximativ 350.000 de persoane mor, anual, din cauza bolilor hepatice legate de virusul C: ciroze, carcinoame.
Între 3 şi 4 milioane de persoane se infectează, anual, cu acest virus. Transmiterea virusului are loc în special prin folosirea în comun a seringilor, mai ales în comunităţile consumatorilor de droguri injectabile, dar şi prin ustensile de manichiură, tatuaje, piercing etc.

În prezent, comparativ cu hepatita B, nu există un vaccin care să prevină hepatita C. Depistarea VHC se face prin prelevarea unei probe de sânge în care se stabileşte prezenţa sau nu a anticorpilor contra acestui virus. În prima etapa a acestui test putem afla dacă o persoană s-a aflat în contact cu virusul. În a doua etapă a testului, testul va indica dacă virusul a fost eliminat sau este în continuare activ.

Reducerea costurilor
Punerea la punct a unui test fiabil, uşor de realizat şi puţin costisitor reprezintă o urgenţă de sănătate publică, deoarece hepatita C este sub diagnosticată, este depistată târziu, de regulă atunci când pacientul prezintă simptome, explică doctorul Ke-Qin Hu, coordonatorul grupului de cercetători care au realizat acest test.
Cercetătorii estimează că testul de urină, care permite stabilirea, în acelaşi timp, şi a faptului că persoana respectivă a fost în contact cu VHC, şi că ea dezvoltă sau nu boala, are multiple avantaje: nu mai este necesară prelevarea de sânge, este mai rapid şi, foarte important, reduce costurile globale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră