Premieră medicală la Spitalul Militar: Eliminarea unei segment hepatic tumoral pe cale laparoscopică

05 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră medicală la Spitalul Militar: Eliminarea unei segment hepatic tumoral pe cale laparoscopică

"Datorită atât procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusă de locotenent-colonel medic dr. Liviu Mosoia, medic primar Chirurgie generală și specializare în Chirurgia hepatică și Transplant, cât și a dispozitivelor medicale de ultima generație, operația s-a desfășurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viața pacientului", se precizează în comunicat.

 Pacient, care a beneficiat de această intervenţi în premieră este în vârstă de 76 de ani,  cu ciroză hepatică cu virus C, rinichi unic chirurgical și multiple alte comorbidități (diabet zaharat, hipertensiune arterială esențială, cardiomipatie ischemică). În urmă cu două săptămâni, examenele clinice și paraclinice au evidenţiat o formațiune tumorală cu diametrul de 37/35 mm.
 
 
Rezecția segmentului hepatic tumoral prin utilizarea dispozitivului bipolar de radiofrecvență a asigurat limitarea pierderilor sangvine intra-operator și riscul de fistule biliare, ceea ce a determinat reducerea perioadei de internare și monitorizare în Secția ATI la un interval de doar 24 de ore.
 
A doua zi post-operator, pacientul a intrat în regim de viață cvasinormal prin: mobilizare precoce, hidratare și alimentare normal, iar antibioterapia profilactică a fost redusă la 24 de ore, menționează sursa citată.
 
 
"La acest moment, pacientul este într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reușita intervenției chirurgicale și rapidității procesului de recuperare și integrare în viața socială", se mai precizează în comunicatul de presă.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră