În sfârşit, a fost descifrat secretul virusului hepatitei C!

21 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
În sfârşit, a fost descifrat secretul  virusului hepatitei C!

Această performanţă ar putea constitui prima etapă în punerea la punct a unui vaccin contra acestui virus letal, scrie topsante.

Cercetătorii de laI INSERM au reuşit o veritabilă performanţă aşteptată de comunitatea medicală de aproape 25 de ani: să studieze  la microscopul electronic virusul hepatitei C (VHC).

Din 1990, secretele acestui virus ucigaş, responsabil pentru 130-150 de milioane de cazuri de hepatita C, la nivel global, şi pentru aproximativ 700.00 de decese, anual, au fost desluşite prin biologia moleculară.

Totuşi, nimeni nu a reuşit să-l vadă la microscop, deoarece acest virus este capabil de a lua înfăţişarea unei particule lipidice.

Această strategie îi permite să pătrudă mai uşor în celule şi să treacă de bariera sistemului imun, făcându-se invizibil.

Este asemenea unei simple sfere albe în mijlocul altor sfere albe lipidice, în sânge, explică dr. Jean-Cristophe Meunier, responsabil cu cercetarea în cadrul INSERM şi coordonator al acestui studiu.

Virusul profită de calea de sinteză a lipoproteinelor, particule ce transportă grăsimea în organism, pentru a se replica, combinându-se direct cu compuşii acestora. 

Pentru realizarea acestei performanţe, cercetătorii au folosit mai mulţi anticorpi specifici proteinelor virale şi astfel au ajuns să izoleze particulele viro-lipidice de lipoproteine.

Acest studiu a fost posibil şi datorită platformei de microscopie electronică de la Universitatea Tours, asociată unităţii INSERM. 

La ora actuală, sunt disponibile tratamente eficiente contra hepatitei C, dar nu există niciun vaccin. Or, cunoaşterea structurii şi organizarea exactă a acestor particule viro-lipidice sunt extrem de importante pentru obţinerea unui vaccin.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră