Modificare a protocolului de tratament pentru Covid-19 din România: este introdus un antiviral rusesc, dispare paracetamolul

27 Mai 2020 | scris de A.V.
Modificare a protocolului de tratament pentru Covid-19 din România: este introdus un antiviral rusesc, dispare paracetamolul

Ministerul Sănătății a modificat vineri protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus în România, scrie 360medical.ro.

Principalele modificări sunt dispariția paracetamolului din schema de tratament pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19 și introducerea antiviralului rusesc umifenovir (cunoscut și sub denumirea comercială Arbidol) în cazurile ușoare și medii ale bolii.

De asemenea, în protocol a fost introdus tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19. 

Noul protocol a fost introdus prin ordinul ministrului Sănătății nr. 860/2020, care înlocuiește anexa cu protocolul de tratament introdusă prin ordinul nr. 487/2020. Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.

Astfel, noul protocol prevede următoarele tratamente, în funcție de forma de boală:

asimptomatici – niciun tratament recomandat.

ușoară (IACRS): hidroxiclorochină,  asociat cu lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.

medie (pneumonie fără criterii de severitate):  hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.

Severă/critică: hidroxiclorochină + remdesivir sau lopinavir/ritonavir (dacă remdesivir nu este disponibil, până este obținut) + terapie imunomodulatoare: tocilizumab (la pacienții cu sindrom de “furtună de citokine”); corticoizi, plasmă de convalescent, alte imunosupresoare.

Ordinul include și un protocol separat pentru managementul tulburărilor de coagulare la pacienții cu Covid-19 din România.

Spre deosebire, vechiul protocol prevedea următoarele tratamente:

  • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
  • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – primele 3 zile de la debutul clinic) sau cei cu factori de risc – lopinavir/ritonavir sau hidroxiclorochină.
  • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – peste 3 zile de la debutul clinic) – paracetamol și alte simptomatice.
  • medie (pacient cu pneumonie fără semne de severitate, copilul cu pneumonie non-severă cu tuse sau dificultăți de respirație + tahipnee) – hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir (se asociază dacă diagnosticul este stabilit în faza precoce).
  • Severă/critică (detresă respiratorie acută, confuzie/comă, sepsis, MSOF) – hidroxiclorochină, remdesivir (sau lopinavir/ritonavir, dacă nu este disponibil) sau tocilizumab (la pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncție sau disfuncții de organ).

CE ESTE UMIFENOVIR

Arbidol (cun este cunoscut în Rusia) – substanța activă umifenovir – este un medicament antiviral pentru gripă dezvoltat în fosta Uniune Sovietică. În prezent, medicamentul este folosit mai ales în Rusia și în China.

Medicamentul nu este aprobat în UE și nici în America de Nord. Unele studii realizate în Rusia sugerează că umifenovir are o eficiență similară cu cea a Tamiflu, însă nu existe rapoarte independente care să confirme eficiența și siguranța.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră