COVID-19. Pacienții cu simptome gastro-intestinale au șanse mai mici de a dezvolta o formă gravă a bolii

12 Sep 2020
COVID-19. Pacienții cu simptome gastro-intestinale au șanse mai mici de a dezvolta o formă gravă a bolii

Medicii din New York au examinat 635 de pacienți cu COVID-19, așteptându-se să observe o formă mai gravă atunci când există afecțiuni ale tractului gastro-intestinal.

Spre surprinderea lor, pacienții admiși cu simptome gastrointestinale au avut cu 50% mai puține șanse să aibă o formă gravă de COVID-19, comparativ cu pacienții fără simptome gastrointestinale, chiar și după ce au luat în considerare vârsta, rasa și condițiile medicale de bază.

De asemenea, în mod neașteptat, pacienții cu implicare gastrointestinală aveau niveluri mai scăzute de proteine ​​inflamatorii în sânge.

Un subgrup care a fost supus unei inspecții mai aprofundate a intestinelor a avut particule de virus în țesuturile intestinale, dar inflamație relativ scăzută și o activitate redusă a genelor responsabile de producerea proteinelor inflamatorii. Concluziile au fost incluse într-un document publicat pe medRxiv.

Medicii din New York au colaborat cu colegii italieni pentru a studia 287 de pacienți COVID-19 din Milano și au văzut aceeași legătură între implicarea tractului gastro-intestinal și o formă mai puțin severă, a declarat pentru Reuters dr. Saurabh Mehandru de la Școala de Medicină Icahn Mount Sinai.

Echipa doctorului Mehandru a constatat, de asemenea, că includerea simptomelor gastrice în evaluarea inițială a pacientului poate ajuta la identificarea celor cu risc de boală mai severă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră