UPDATE. Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în Parlamentul European

17 Mai 2017
UPDATE. Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europen. Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene, relatează agerpres.ro.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că rezoluția PE este, în opinia sa, un atac al "rețelei lui George Soros".

Amintind de raportul elaborat în anul 2013 de către eurodeputatul portughez Rui Tavares, Szijjarto a spus miercuri că 'în locul raportului Tavares' acum avem practic un 'raport Soros'.

El a asigurat că indiferent de presiunile care vor fi puse pe guvernul ungar și indiferent câte rapoarte va aproba Parlamentul European, 'niciun imigrant ilegal nu va putea intra în Ungaria'.

Parlamentul European este prima instituţie a Uniunii Europene care cere oficial sancţiuni împotriva Ungariei pentru încălcarea legislaţiei UE, în rândul deputaţilor europeni fiind creată o majoritate care susţine o rezoluţie care ar urma să fie prezentată în plen miercuri, scrie politico.eu.

Reprezentanţi ai mai multor grupuri din PE au declarat că majoritatea ar susţine o rezoluţie care să ducă la declanșarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, ca o sancțiune pentru aprobarea în Ungaria a controversatei legi care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, a miliardarului americano-ungar George Soros.

Potrivit Politico, Articolul 7, care nu a fost niciodată invocat, ar duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei la Consiliul European.

Aflat la un forum economic în China, premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat felul în care "anumite țări dezvoltate dau tot timpul lecții de drepturile omului, democrație, dezvoltare, economie de piață altor țări".

Pe de altă parte, Bruxelles-ul ridică tonul la adresa Ungariei şi pe altă temă, cea a refugiaţilor. Şi nu doar la adresa Ungariei, ci şi a Poloniei. Uniunea Europeană ar putea declanţa procesurile legale în iunie contra Ungariei şi Poloniei, dacă acestea nu acceptă cota lor de refugiaţi, potrivit lexpress.fr.

Într-un raport de etapă privind reinstalarea şi relocalizarea migranţilor în cadrul celor 28 de ţări membre ale UE, Comisia Europeană a subliniat marţi că în 2017, Ungaria, Polonia şi Austria sunt singurele state membre care nu au acceptat nicio persoană în cadrul programului de repartizare a migranţilor decis în 2015 de Consiliul European.

În timp ce Austria a promis să primească 50 de persoane, Ungaria şi Polonia au lipsit de la apel şi nu şi-au îndeplinit obligaţiile, subliniază comunicatul Comisiei. Aceasta invită ţările care nu şi-au îndeplinit obligaţiile să o facă sau măcat să-şi ia angajamentul că o fac, într-un efort de cooperare, până în maximum o lună.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră