Preşedintele dă undă verde înfiinţării Muzeului Ororilor Comunismului şi majorării indemnitaţiile foştilor deţinuţi politic

26 Iul 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Preşedintele dă undă verde înfiinţării Muzeului Ororilor Comunismului şi majorării indemnitaţiile foştilor deţinuţi politic

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, informează Administraţia Prezidenţială.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, la 26 iunie, legea privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România.

Muzeul urmează să aibă sediul într-un spaţiu „adecvat” din Palatul Parlamentului. Muzeul va prezenta "realităţile vieţii social-economice şi culturale" din perioada 1945-1989.

„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social – economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenţilor regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum şi în colaborare cu alte instituţii publice, din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii”, prevede legea.

Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea prin care se majorează indemnizaţia acordată foştilor deţinuti politic şi categoriilor asimilate de la 400 lei la 700 lei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 4 alin. (1) din Decretul-Lege nr. 118/1990, urmărindu-se majorarea indemnizaţiei acordate foştilor deţinuţi politic şi categoriilor asimilate la 700 de lei, pentru fiecare an de suferinţe din cauze politice, precum şi acordarea unor indemnizaţii copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice, au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Potrivit actului normativ, aceste persoane au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Copiii persoanelor care s-au aflat în aceste situaţii au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie, în plată, la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Indemnizaţiile acordate în baza legii sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi, potrivit legii.

Soţul sau soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Persoanele aflate în aceste situaţii pot fi scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local, mai prevede legea. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră