Guvernul lui Pavel Filip se retrage, lăsând locul celui al Maiei Sandu

14 Iun 2019 | scris de M.C.
Guvernul lui Pavel Filip se retrage, lăsând locul celui al Maiei Sandu Galerie foto (2)

Criza politică din Republica Moldova pare a se îndrepta spre final, odată cu gestul făcut de Partidul Democrat în cursul după-amiezii de vineri, care pune capăt dualității la putere.

Partidul Democrat a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM - PSRM. Decizia a fost anunțată de Vladimir Cebotari, relatează deschide.md.

”Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Toţi miniştrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic şi va fi un semnal clar că PD nu se ţine de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile'”, a afirmat el.

Însă, adaugă Cebotari, guvernul premierului Maia Sandu s-ar afla în continuare în 'ilegalitate', iar soluţiile 'juridice' pentru a debloca situaţia ar fi la democraţi, care aşteaptă în continuare partidele parlamentare la 'dialog', notează Ziarul Naţional.„Avem soluții juridice pentru ca binomul ACUM - PSRM să poată guverna legal. Având în vedere situația actuală, am decis să ne retragem de la Guvernare prin demisia Guvernului. În așa fel sarcina preluării guvernării rămâne în mâinile binomului ACUM - PSRM creat de președintele Dodon și  partidele, așa zise pro-europene, așa cum le-a numit foarte interesant și sugestiv președintele rus care a salutat crearea acestui binom”, a declarat Cebotari.  

Anunțul PDM apare în contextul în care, vineri, la Chișinău s-a aflat o delegație condusă de consilierul pentru politică externă al președintelui Klaus Iohannis pentru întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova.

Anterior, președintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care a făcut un apel urgent la liderii instituțiilor europene ca ”împreună cu statele membre ale UE să identifice acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”.

Totuși, cu numai cinci ore înainte de acest anunț, PDM le explicase ambasadelor acreditate la Chișinău, printr-o scrisoare, că guvernul condus de Pavel Filip este "unicul legitim", potrivit TV8, care a și publicat documentul pe pagina sa electronică.

PDM îl prezintă în scrisoarea respectivă pe Igor Dodon drept "vasal al Rusiei', dependent financiar de Moscova, şi afirmă că acordul temporar dintre Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS plus Platforma DA) privind crearea unei majorităţi a fost negociat ilegal de către şeful statului în numele socialiştilor.

Democratul Vladimir Cebotari a mai adăugat că cel mai probabil se va ajunge la alegeri anticipate „mai devreme sau mai târziu”. 

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. 

Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu.

Preşedinte al Parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a Executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.

A doua zi, la solicitarea PDM, care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar.

De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului Legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

Executivul lui Pavel Filip nu a dorit să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor.

O investigație RISE-Moldova, publicată vineri, demonstrează că regimul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc a interceptat, în ultimii ani, cel puțin 52 de politicieni, jurnaliști, avocați și ONG-iști.

În locuințele și birourile multora dintre ei au fost montate microfoane și camere video, scrie Deutsche Welle.

Temei pentru filaj au servit trei dosare penale pornite în baza unor mesaje pe Facebook și în baza unor declarații făcute în cadrul conferințelor de presă.

Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare.

În documentele obținute de RISE se face referire și la peste 200 de DVD-uri cu discuții telefonice interceptate. Cei vizați susțin că puterea controlată de Plahotniuc a folosit datele obținute pentru a-i denigra și șantaja.

UPDATE

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, i-a mulţumit preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru 'poziţia fermă de susţinere a noii majorităţi parlamentare şi coaliţiei guvernamentale', într-un mesaj transmis vineri cu ocazia unei întrevederi cu consilierul prezidenţial pentru politica externă a României, Bogdan Aurescu, care se află într-o vizită la Chişinău, informează Ziarul Naţional şi portalul Deschide.md, citând un comunicat al legislativului moldovean.

Greceanîi a afirmat că poziţia exprimată de Klaus Iohannis şi de poporul român este una 'foarte importantă' pentru Republica Moldova în contextul crizei politice de la Chişinău.

'Apreciem transmiterea de către preşedintele României a scrisorii către preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene privind situaţia din Republica Moldova', a declarat Zinaida Greceanîi, despre care Ziarul Naţional din Chişinău scrie că este exponenta partidului care a lansat în repetate rânduri 'mesaje de ură la adresa României'.

Aceasta l-a informat pe oficialul de la Bucureşti că parlamentul moldovean este funcţional şi că au fost create toate organele de lucru, inclusiv aleşi vicepreşedinţii şi create comisiile permanente.

UPDATE

Președintele Igor Dodon consideră că retragerea PDM de la guvernare este o victorie, dar nu este una finală: „Vă felicit cu ocazia aceste mici victorii. PDM și-a recunoscut înfrângerea. Soluția juridică despre care ei vorbesc se găsește foarte simplu – este poziția comunității internaționale și a marii majorități a cetățenilor”, a declarat Dodon. El a îndemnat judecătorii Curții Constituționale (CC) să se convoace de urgență și să-și revadă hotărârile din 7, 8 și 9 iunie: „Plahotniuc nu mai e. N-are cine să vă sperie”. De asemenea, el a cerut ca șeful CNA și procurorul general să demisioneze.

UPDATE

Decizia lui Plahotniuc de a retrage PDM de la guvernare a fost luată după o întâlnire de 15 minute cu ambasadorul SUA la Chișinău, Derek J. Hogan, semnalează unimedia.md.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră