Animalele care ni se ascund în farfurie. Tu ai habar ce mănânci?

24 Sep 2018
Animalele care ni se ascund în farfurie. Tu ai habar ce mănânci?

ONG-ul francez Foodwatch trage semnalul de alarmă într-un raport în care denunţă prezenţa – menţionată sau nu – a unor resturi de animale în anumite alimente vândute în supermarketuri. Nu este pentru prima dată când astfel de semnale sunt trase de diverse organizații, inclusiv din România, unde, periodic, Asociația Pro Consumatori (APC) realizează studii privind calitatea alimentelor și avertizează consumatorii în legătură cu ingredientele ascunse.

Gelatină de vită în iaurturi, produse derivate din insecte în îngheţate, gelatină de porc în şarlote – surprizele sunt numeroase în raportul publicat de Foodwatch. Și ar putea pune probleme unor consumatori, fie pentru că sunt vegetarieni, fie din convingeri religioase, scrie rfi.ro.

ONG-ul denunţă într-o lungă anchetă prezenţa unor reziduuri de animale în anumite produse alimentare. 12 produse sunt scoase în evidenţă, unele dintre ele aflate și pe piața din România. Uneori, această prezenţă apare scrisă pe ambalaj dar sub o formă incompletă, neclară şi adesea într-un loc în care nu te uiţi. De cele mai multe ori însă, prezenţa unor resturi animale în compoziţia unor produse în care, teoretic nu au ce căuta, nu este menţionată.

Chiar dacă unele lucruri sunt clar scrise pe etichetă, prezenţa lor în respectiva compoziţie este surprinzătoare.

Astfel, şarlotele cu ciocolată, marca Nestlé, sau Tiramisu fabricat de Carrefour, conţin de exemplu gelatină de porc. Lucrul este menţionat clar pe etichetă dar pe o listă de alte 40 de ingrediente. La bomboanele gumate tip ursuleţi, fabricaţi de Haribo, prezenţa gelatinei de porc se rezumă la «gelatină». Macaron cu zmeură, marca Auchan, şi iaurturile Yoplait 0% grăsime, cu fructe – zmeură, căpşuni, cireşe şi mure – conţin gelatină de vită dar asta nu apare scris pe etichetă decât sub denumirea vagă de «gelatină» lucru care e menit să-l liniştească – sau nu – pe un eventual vegetarian.

La noi, Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea înghețatei cu arome și a celei cu fructe/suc de fructe. Au fost analizate 64 de sortimente de înghețată: 39 cu arome și 25 cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, căpșune, pepene roșu, cocos, banană, tiramisu, ciocolată, fructe de pădure, vanilie, rom, frișcă, mentă, cola, iaurt, kiwi și pepene galben) și cu conținut de suc de fructe (lămâie, ananas, fructe de pădure, căpșune, vișine, fructe tropicale, pepene roșu, pepene galben, ananas, cocos, cireșe și mango).

În cele 64 de sortimente de înghețată s-au identificat 31 de aditivi alimentari, după cum urmează:E100– curcumină, E102 – tartrazină,E 120 – carmin/coșenilă, E122 – azorubină, E124–roșu ponceau,E141 – complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanină, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu, E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan, E417 – gumă tara, E440 – pectin, E460 – gumă de celuloză, E468 – carboximetilceluloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E477 – esteri ai acizilor grași cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.

E 120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

Foodwatch scrie că și mai surprinzătoare este prezenţa şelacului – o răşină naturală, de origine animală, secretată de insecte – în îngheţatele mărcii Carte d’Or dar şi pe anumite specii de mere. Fructele – mai ales soiul Fuji – sunt tratate cu acest produs după recoltarea lor ca să pară mai lucioase. Nicăieri nu apare însă scris acest lucru, că merele au fost date cu şelac.

În fine, băutura răcoritoare Orangina roşie, conţine carmin, un colorant ce provine de la cârmâz, o insectă. Și la capitolul băuturi, Foodwatch ne spune că anumite vinuri – inclusiv bio – pot conţine gelatină animală dar şi răşină de peşte, produse menite să facă vinul mai clar.

În general, «aditivii tehnologici» pe bază de carne animală – insecte, porc, vită – utilizate în procesul de transformare a diverselor produse, «nu trebuie să apară neapărat scris pe etichete» recunoaşte ONG-ul. «Acest lucru nu face însă ca prezenţa lor să fie mai legitimă», e de părere Foodwatch.

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră