Dezvoltare și investiții în domeniul biotehnologiei albastre. Proiect cu o finanțare totală de 212.330 euro pentru RECONSTRUCȚIA ecologică a litoralului sudic românesc

04 Mai 2023 | scris de M.R.
Dezvoltare și investiții în domeniul biotehnologiei albastre. Proiect cu o finanțare totală de 212.330 euro pentru RECONSTRUCȚIA  ecologică a litoralului sudic românesc Galerie foto (4)

Vești bune pentru litoralul sudic românesc! Mai exact, în perioada 06 martie 2023 -30 aprilie 2024, SC Marinerus Explorer SRL și Institutul de Biologie București al Academiei Române, implementează în cadrul unui parteneriat interdisciplinar proiectul Ecological Restauration on the Romanian Southern Coast. Proiectul se ridică la o finanțare în valoare totală de 212.330 euro - formată dintr-un grant de 180.400 euro acordat de EEA & Norway Grants prin Innovation Norway și 31.390 euro surse proprii. 

Cystoseira barbata,o specie de algă de interes ecologic, economic, fiind un element esențial în dezvoltarea vieții marine

Mai exact, potrivit comunicatului remis presei, "SC Marinerus Explorer SRL în parteneriat cu Institutul de Biologie București al Academiei Române beneficiază de o finanțare de peste 210.000 euro pentru dezvoltare și investiții în domeniul biotehnologiei albastre."

"Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă multiplicarea macroalgei Cystoseira barbata prin utilizarea  biotehnologiei (atingerea unui nivel de cercetare – TRL 8), crearea și dezvoltarea unei pepiniere capabilă, ca în viitorul apropiat, să furnizeze material biologic (Cystoseira barbata) pentru lucrări de restaurare/reconstrucție ecologică, precum și dezvoltarea de compentențe specifice personalului implicat în procesul tehnologic de producere și dezvoltare a macroalgelor și de construire a habitatelor acestora (biologi și scafandri).

Cystoseira barbata este o specie de algă de interes ecologic, economic, fiind un element esențial în dezvoltarea vieții marine, cunoscută ca și constructor de habitat; în prezent este considerată ca fiind o specie cu stare de conservare critică. 
Prin crearea de noi indivizi prin tehnici de biotehnologie și dezvoltarea unei pepiniere de Cystoseira barbata, crește valoare conservativă a speciei și posibilitatea de furnizare la cerere de material biologic necesar lucrărilor de construcție/reconstrucție ecologică marină.

SC Marinerus Explorer SRL este o societate specializată în lucrări și intervenții subacvatice cu scafandri, în special in segmentul de cercetare știintifică. Institutul de Biologie București al Academiei Române este o instituție de cercetare fundamentală și aplicativă în domeniul biologiei.

Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România", sunt informațiile prezentate în comunicat. 

Alte stiri din Verde

Ultima oră