Laserul de la Măgurele, noua Instalație de Interes Național a României

28 Mai 2020 | scris de A.V.
Laserul de la Măgurele, noua Instalație de Interes Național a României

În cadrul sedinței de guvern de miercuri a fost aprobată hotârârea privind completarea listei instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării. A fost inclus astfel Laserul de la Măgurele, administrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) București, relatează stiri.tvr.ro.

Lista instalaţiilor şi a obiectivelor speciale de interes naţional finanțate de Ministerului Educației pentru cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare  cuprinde un număr de 30 de poziții. Acestora li se adaugă, începând de astăzi, 27.05.2020, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

"Având în vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat că Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnică și funcțională, laserul fiind în parametrii proiectați, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul științific, tehnic și logistic pentru cooperări internaționale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte", se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

În acest moment, România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere, subliniază oficialii.

În cadrul acestei infrastructuri au fost recepționate și sunt date în exploatare: clădirile speciale și sistemul geotermal care asigură condițiile de mediu necesare funcționării aparaturii științifice, sistemul de lasere de mare putere cu două brațe de 10 PW, două brațe de 1 PW, două brațe de 100 TW, laboratorul de ținte pentru interacția laser cu materia, laboratorul optic, precum și toate ansamblurile experimentale prevăzute de proiectele tehnice ale experimentelor, aprobate de Comitetul Științific Internațional al ELI-NP.

"Pe lângă confirmarea funcționalității și livrarea parametrilor proiectați pentru Sistemul Laser de Mare Putere, au fost realizate și primele experimente cu acesta la brațele de putere mai mică, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Este absolut necesară susținerea operării acestui sistem pentru demararea experimentelor preconizate în această perioadă, având în vedere că, până la sfârșitul anului 2020, urmează să fie montate și camerele de interacție necesare operării laserului la puterea maximă", se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.

Accesul la utilizarea acestei infrastructuri este asigurat nu numai cercetătorilor din unitățile de cercetare-dezvoltare de drept public, ci și cercetătorilor și utilizatorilor din unități de cercetare-dezvoltare de drept privat și agenților economici.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră