Universitatea Osaka şi-a deschis un birou pe platforma de la Măgurele. Japonezii, atrași de laserul de la institut

28 Iun 2019 | scris de M.C.
Universitatea Osaka şi-a deschis un birou pe platforma de la Măgurele. Japonezii, atrași de laserul de la institut

Cercetătorii japonezi sunt puternic implicaţi în proiectul celui mai tare laser din lume, la Măgurele. Universitatea Osaka, una dintre cele mai prestigioase din Japonia, şi-a deschis un birou pe platforma de lângă Bucureşti, relatează stiri.tvr.ro.

Alături de români și de alți experţi străini, japonezii pregătesc experimente care ar putea aduce Nobelul și speră chiar să creeze materie din vid.

Tratarea tumorilor, construirea de navete spațiale care să ajungă pe alte planete sau curăţarea spaţiului de deşeuri radioactive sunt cu un pas mai aproape de realitate.

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, de 10,9 PetaWatts, la 7 martie, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

Profesorul Kazuo Tanaka este unul dintre cei cinci experţi japonezi care lucrează pe platforma de la Măgurele. Este chiar directorul ştiinţific al proiectului care a doborât recordul mondial, în martie, când laserul a depăşit 10 PW - cea mai mare putere din lume. De-abia aşteaptă să înceapă şi experimentele.

"Mai întâi, încercăm să obţinem cu ajutorul laserului un fascicol de raze X pentru tehnicile de imagistică. Poate fi folosit pentru mamografii de rezoluţie foarte înaltă. Cu acest laser, tot ce facem este nou. Cred că este posibil să obţinem Premiul Nobel", spune acesta.

Japonezii sunt printre cei care au gândit programul ştiinţific. Sunt implicaţi şi în pregătirea experimentelor de la Măgurele.

Acum se montează sistemul prin care fascicolul extrem de puternic de lumină laser va fi transportat în camere de testare izolate cu uşi de zeci de tone.

Pe lângă tehnici revoluţionare de tratare a cancerului sau testarea materialelor care vor fi trimise în spaţiul cosmic, experţii vor să reuşească şi ceea ce părea o utopie.

Acad. prof. dr. Nicolae Victor Zamfir: "După modelele făcute de cercetătorii japonezi, s-ar putea să reușim chiar să obținem materie din vid. Ar însemna chiar premiul Nobel".

Universitatea Osaka din Japonia, cu o experiență de 50 de ani în domeniul laserelor, chiar şi-a deschis un birou permanent pe platforma de la Măgurele.

Un comitet internaţional va decide ce experimente vor fi făcute de la începutul anului viitor cu cel mai puternic laser din lume.

Proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), de la Măgurele, a înregistrat o performanță care ”depășește granițele României”, a precizat pentru Edupedu.ro directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, François Lureau.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume, adică 10% din puterea Soarelui pe Pământ.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră