Cancerul de prostată: Un nou tratament care asigură vindecarea, fără efecte secundare

12 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de prostată: Un nou tratament care asigură vindecarea, fără efecte secundare

Combinația între un medicament derivat dintr-o bacterie marină și laser asigură rezultate foarte bune în cancerul de prostată. 
Acest nou tratament, numit terapie fotodinamică vasculară țintită, este prezentat în revista The Lancet Oncology, preluat de site-ul passionsante.be.

Principiul este explicat în Sciences et Avenir de prof. David Khayat, șeful serviciului de oncologie de la spitalul Pitie-Salpetriere Paris.

Prin imagistică medicală (IRM), medicul localizează cu precizie tumora, apoi el injectează un medicament (paldliporfina) extras din bacterii de pe fundul mărilor. Inofensive în mediul natural foarte întunecat, aceste bacterii au o activitate toxică atunci când sunt expuse la lumină.

Medicul activează medicamentul prin laser pentru a distruge țesuturile tumorii, protejând țesuturile sănătoase.

Prof. Khayat spune: Cercetătorii europeni au testat tratamentul în Europa pe pacienți cu cancer de prostată cu risc minor. Rezultatele arată că 49% dintre pacienții care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat (remisie completă). În plus, după doi ani de la tratament, nu s-au raportat efecte secundare asupra activității sexuale sau urinare. Acest nou tratament ar fi, deci, în măsură să trateze eficient cancerul de prostată cu risc minor (cancer localizat, limitat la prostată), reducând efectele secundare. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră