Virusul Zika, o soluție contra glioblastomului, cel mai agresiv cancer al creierului

06 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika, o soluție contra glioblastomului, cel mai agresiv cancer al creierului

Virusul Zika ar putea fi o soluție contra glioblastomului, cel mai agresiv cancer al creierului, potrivit unui studiu publicat marți, în Journal of Experimental Medicine, transmite  AFP.

Este vorba de glioblastom, o tumoră cerebrală frecventă, foarte agresivă, care numai în SUA afectează 12.000 de persoane, printre care și senatorul republican John McCain, recent diagnosticat.

"Am arătat că virusul Zika poate să distrugă celulele glioblastomului care sunt rezistente la terapiile actuale și care fac acest tip de cancer să fie atât de agresiv", a explicat medicul Michael Diamond, profesor la Universitatea Washington din St. Louis, un oraș din statul american Missouri.

Cercetătorii americani au injectat virusul Zika și un placebo (apă sărată) în tumorile cerebrale induse apărute în creierele unui grup de 33 de șoareci.

După două săptămâni, tumorile s-au redus substanțial în cazul răzătoarelor tratate cu acest virus, comparativ cu cele  care au primit placebo. De asemenea, rozătoarele din primul grup au trăit considerabil mai mult comparativ cei din grupul placebo.

Autorii studiului subliniază că virusul Zika, transmis în principal de țânțari,  atacă celulele sușă ale creierului care, cel mai adesea, rezistă la  terapiile clasice, ceea ce duce la refacerea tumorii. Totodată, autorii studiului susțin că sunt necesare cercetări suplimentare, estimând că virusul trebuie injectat după extirparea tumorii. Până acum, testele pe țesuturi cerebrale ale unor persoane cu epilepsie indică faptul că virusul Zika nu infectează celule sănătoarse ale creierului. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră