2,6 miliarde de persoane sunt expuse riscului de infecție cu Zika

03 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
2,6 miliarde de persoane sunt expuse riscului de infecție cu Zika

Fără consecinţe grave în majoritatea cazurilor, virusul Zika este, totuşi, capabil de complicaţii neurologice şi mai ales de grave anomalii privind dezvoltarea cerebrală (microcefalie) la bebeluşii aduşi pe lume de mame infectate (peste 1.600 de bebeluşi născuţi până acum în Brazilia).

„Aproximativ 1,6 miliarde de persoane trăiesc în Africa şi Asia-Pacific, unde speciile locale de ţânţari şi condiţiile climatice fac teoretic posibilă transmiterea virusului Zika, relevă dr. Kamran Khan din Toronto, principalul autor al studiului.

Ţările cele mai expuse riscurilor infecţiei cu virusul Zika sunt India, unde 1,2 miliarde de persoane sunt vulnerabile, China (242 milioane), Indonezia (197 milioane), Nigeria (178 milioane), Pakistan (168 milioane), Bangladesh (163 milioane). Alte ţări, cum sunt Vietnam, Filipine, Thailanda sunt, de asemenea, vizate, ca de altfel şi unele ţări africane (Republica Democratică Congo, Tanzania, Sudan). Cercetătorii au ajuns la aceste cifre, bazându-se pe o evaluare care ţine seama de numărul călătorilor proveniţi din ţările afectate de virusul Zika, cu condiţii climatice propice răspândirii virusului, cu populaţii numeroase şi sisteme medicale precare.

Doctorul Kahn recunoaşte că numeroase incertitudini există, în special în privinţa virusului şi transmiterea lui.

Virusul Zika a fost depistat, în premieră, la o maimuță în 1947, în Uganda. Din 1970, virusul este la originea unei forme de infecții la om, în numeroase țări africane și asiatice.

Un studiu publicat, recent, în The Lancet Infectious Diseases, anunță că, în Malaysia, autoritățile au semnalat primul caz de infecție locală cu virusul Zika, contractat la Sigapore. Este vorba de o femeie în vârstă de 58 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră