Virusul Zika: Mii și mii de bebeluși ar putea veni pe lume cu malformații

27 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika: Mii și mii de bebeluși ar putea veni pe lume cu malformații

Cercetătorii au realizat modele matematice pentru a ajune la aceste concluzii. Potrivit acetora, peste 93 de milioane de persoane, din care 1,65 milioane de femei însărcinate, ar putea fi afectate înainte de finalizarea primului val epidemic cu virusul Zika, transmite site-ul topsante.

Cercetătorii de la cele două universități s-au bazat pe cifrele cunoscute privitoare la riscurile de transmitre a virusului de la mamă la făt. Astfel, cercetătorii au evaluat la zeci de mii de bebeluși care ar putea veni pe lume cu o malformație provocată de virusul Zika, în special cu microcefalie.

Autorii studiului estimează că Brazilia ar putea fi țara cea mai afectată de malformațiile fetale, din cauza mărimii acestei țări și a condițiilor locale, care favorizează transmiterea virusului. De asemenea, statele insulare, Cuba, Aruba, Haiti, ar putea fi afectate sever de acest virus.
Aceste proiecții reprezintă o estimare la limita superioară în privința populațiilor cu risc de epidemie de Zika , spun autorii studiului.

Începând de anul trecut, epidemia Zika afectează continentul american, cazuri de contaminare importate fiind înregistrate în Africa și Europa.

Acest virus, care se transmite în special prin înțepătura țânțarului-tigru Aedes, poate provoca fătului microcefalie, afecțiune asociată cu modificări neurologice și întârziere în creștere.

La adult, virusul Zika ar putea fi implicat în apariția unor tulburări neurologice, cum este sindromul Guillain-Barre, sau inflamații cerebrale.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră