Un medicament anti-malarie, contra celui mai grav cancer al creierului!

18 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Un medicament anti-malarie, contra celui mai grav cancer al creierului!

Un medicament folosit în cazurile de malarie, clorochina, ar putea fi eficient în tratamentul glioblastomului, un tip de cancer al creierului foarte grav. Principiul constă în stimularea celulelor tumorale să se autodistrugă. Acesta este descris într-un articol publicat în Sciences et Avenir.  

Dovada acestui canibalism tumoral provocat este tema studiului realizat în premieră și publicat în E life. Medicamentul, folosit în mod obișnuit în cazurile de malarie, de această dată este utilizat în tratamentul glioblastomului, un cancer al creierului extrem de grav și cu evoluție rapidă.

Stabilizarea evoluției tumorii
Pentru prima dată, medicii de la Universitatea din Colorado au folosit acest medicament în cazul unei paciente în vârstă de 26 de ani, Lisa Rosendhal, la care toate tratamentele (chirurgie, radioterapie, chimioterapie) au eșuat, prognosticul de supraviețuire reducându-se la doar câteva luni.

Cercetătorii au recurs la acest medicament, nu pentru proprietățile lui citotoxice, ci pentru capacitatea lui de a stimula autofagia, un sistem de reciclare celulară, care provoacă autodistrugerea celulelor canceroase. Rezultatul: nu vindecarea, dar stabilizarea evoluției tumorii.

Am norocul de a fi prima pacientă care beneficiază de acest tratament, a spus Lisa Rosendhal. În prezent, alți trei pacienți sunt în același tip de tratament.  

Autofagia
Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2016 a fost decernat japonezului Yoshinori Ohsumi pentru cercetările efectuate în privința mecanismele autofagiei, cruciale pentru a înțelege reînnoirea celulelor și răspunsul organismlui la foame și infecții.

De asemenea, autofagia este un mecanism-cheie al longevității.

Intresant este că clorochina nu este singura substanță capabilă de a provoca autodistrugerea celulelor. Astfel, și alte medicamente (anticoagulant, antidepresiv) fac obiectul studiului. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră