Rujeola o ia razna: 20 de mii de cazuri. Dr. G. Dumitra: Cel mai cumplit lucru ar fi ca pe acest fond de pandemie să suprapunem o altă epidemie severă

04 Mai 2020 | scris de A.V.
Rujeola o ia razna: 20 de mii de cazuri. Dr. G. Dumitra: Cel mai cumplit lucru ar fi ca pe acest fond de pandemie să suprapunem o altă epidemie severă

”Epidemia antivaccinistă” face noi victime, în paralel cu pandemia de COVID-19. Încă 119 cazuri de rujeolă confirmate în şapte judeţe au fost raportate săptămâna trecută, iar totalul îmbolnăvirilor a ajuns la 20.000, dintre care 64 de decese.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, ultimele date sunt din perioada 27 aprilie - 1 mai.

Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 - 4 săptămâni. Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei,  a declarat la TVR, că numărul reprezintă dublul cazurilor din perioada anterioară pandemiei de COVID.

Dr. Gindrovel Dumitra a avertizat că ”rujeola are o rată de transmitere mult mai mare ca, de exemplu, COVID-19. În acest moment recomandarea noastră este foarte fermă: Părinții trebuie să ia legătura cu medicul de familie care programează copilul la vaccinare. Noi avem niște reguli foarte stricte. Încercăm inițial să facem un triaj telefonic să vedem dacă copilul  care va fi vaccinat este eligibil din punctul de vedere al sănătății, după care prezentarea la medicul de familie să se vacă cu un singur părinte. Aici se respecta vaccinarea într-un timp dedicat astfel încât copilul să nu poată să intre în contact cu alți copii sau alte persoane.

Cel mai cumplit lucru ar fi ca pe acest fond de pandemie să supra-adăugăm  o altă epidemie severă de rujeolă sau de alte boli  pentru care se fac vaccinări”, a subliniat medicul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră