Guvernul german se aşteaptă în 2020 la cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani

29 Apr 2020 | scris de A.V.
Guvernul german se aşteaptă în 2020 la cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani

Guvernul german şi-a revizuit prognozele de creştere pentru acest an din cauza pandemiei de coronavirus şi se aşteaptă la cea mai gravă recesiune înregistrată de Germania după 1970, a declarat miercuri ministrul Economiei, Peter Altmaier, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Ne confruntăm cu provocări majore, atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere politic", a declarat Peter Altmaier la prezentarea noilor prognoze revizuite privind evoluţia celei mai mari economii a Europei.

Conform noilor estimări, Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o contracţie de 6,3% în acest an, faţă de un avans de 1,1% cât estima Berlinul în luna ianuarie.

Peter Altmaier se aşteaptă ca cea mai dificilă perioadă a crizei să se încheie până la finele celui de-al doilea trimestru, după care activitatea economică îşi va reveni, astfel că în 2021 Produsul Intern Brut al Germaniei va cunoaşte un salt de 5,2%.

Peter Altmaier a subliniat însă că aceste prognoze se bazează pe o ridicare "progresivă şi moderată" a restricţiilor adoptate pentru a limita propagarea pandemiei.

Altmaier a avertizat autorităţile să nu se grăbească să relaxeze restricţiile deoarece astfel creşte riscul unui al doilea val de infecţii, ceea ce ar afecta preconizata revenire a economiei în a doua jumătate a anului.

"Numai dacă ridicăm restricţiile economice şi sociale pas cu pas, şi proporţional, putem începe o revenire lentă în a doua jumătate a anului", a spus Peter Altmaier.

De asemenea, Guvernul german prognozează că rata inflaţiei va scădea la 0,5% în 2020 şi va reveni la 1,5% în 2021.

În ceea ce priveşte numărul de şomeri, acesta ar urma să crească până la 2,62 milioane în 2020, de la o medie de 2,27 milioane în 2019, însă numărul persoanelor care se vor înscrie în schema guvernamentală de program redus de muncă va urca la trei milioane.

Separat, institutul economic german DIW a anunţat că se aşteaptă ca economia germană să se contracte cu peste 6% în acest an, adăugând că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus ar putea să fie mai gravă decât cea din timpul crizei financiare din 2008.

DIW susţine că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 2% în primul trimestru şi se va prăbuşi cu 10% în perioada aprilie-iunie, în condiţiile în care mari sectoare ale economiei au fost paralizate de criza coronavirus.

Germania este principalul partener comercial al României. La nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Alte stiri din Externe

Ultima oră