Pfizer-BioNTech începe studiul clinic al vaccinului împotriva Omicron

25 Ian 2022 | scris de M.N.
Pfizer-BioNTech începe studiul clinic al vaccinului împotriva Omicron

Studiul va viza persoane sub 55 de ani. Chiar dacă dozele de rapel ale vaccinului original protejează împotriva formelor severe de Omicron, compania dorește să testeze acest nou ser.

Alianța Pfizer-BioNTech a început recrutarea pentru un studiu clinic care își propune să testeze, pe adulți cu vârsta de sub 55 de ani, siguranța și răspunsul imunitar al vaccinului lor împotriva Covid-19, care vizează în mod specific varianta Omicron, au anunțat cele două companii marți.

Șeful laboratorului american Pfizer, Albert Bourla, declarase la începutul lunii ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea fi pregătit să solicite autorizații pentru noul vaccin, care vizează această variantă de Covid-19, încă din martie. În timp ce datele actuale indică faptul că dozele de rapel ale vaccinului original protejează împotriva formelor severe de Omicron, compania preferă să fie precaută, a declarat șefa Pfizer pentru vaccinuri, Kathrin Jansen, într-un comunicat. „Recunoaștem importanța de a fi pregătiți în cazul în care această protecție scade în timp și de a ajuta la abordarea Omicron și a altor variante în viitor”, a spus ea.

Studiul răspunsului imun

Pentru CEO-ul companiei germane BioNTech Ugur Sahin, protecția oferită de vaccinul inițial împotriva formelor ușoare sau moderate de Covid-19 pare să dispară mai repede împotriva Omicron. „Acest studiu are loc în cadrul abordării noastre științifice care își propune să dezvolte vaccinuri țintite împotriva variantelor care reușesc să dezvolte niveluri similare de protecție împotriva Omicron, ca și pentru variantele apărute anterior, dar cu o durată mai lungă de protecție" a explicat el. Studiul clinic implică 1.420 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Studiul nu include persoane cu vârsta peste 55 de ani, deoarece scopul studiului este de a măsura răspunsul imun al participanților, nu de a estima eficacitatea vaccinului, a declarat un purtător pentru AFP. Participanții la studiu sunt împărțiți în trei grupuri. Primul include persoanele care au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech cu 90 până la 180 de zile înainte, care vor primi una sau două injecții cu noul ser testat.

Al doilea este format din indivizi care au primit a treia doză, sau rapel, în aceeași perioadă și care vor primi fie o nouă doză din vaccinul inițial, fie o doză din vaccinul conceput împotriva Omicron. Al treilea include persoane care nu au primit niciun vaccin împotriva Covid-19 și care vor primi trei doze din cea care vizează în mod specific Omicron. Vaccinul inițial dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost primul autorizat în țările occidentale, în decembrie 2020.

Designul său, bazat pe tehnologia ARN mesager, îi permite să fie relativ ușor de modificat și actualizat pentru a urmări evoluția mutațiilor specifice noilor variante. Mai multe țări au început să înregistreze o scădere a cazurilor din cauza valului provocat de Omicron, cea mai transmisibilă variantă detectată în această etapă, chiar dacă numărul contaminărilor din lume continuă să crească.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră