Ce se află de cealaltă parte a valului Omicron din Maree Britanie?

17 Ian 2022 | scris de A.A.
Ce se află de cealaltă parte a valului Omicron din Maree Britanie?
Varianta Omicron a dezlănțuit un val de Covid-19 care mătură țările cu o viteză vertiginoasă. În Marea Britanie, infecțiile au crescut la cote fără precedent în ultimele săptămâni, dar este posibil să fi atins în sfârșit un vârf. Deci, ce este rezervat de cealaltă parte a valului?
Când vor scădea cazurile?
Vaccinarea în masă, rapelurile și ratele spectaculoase de infecție observate în valul Omicron creează niveluri ridicate de imunitate a populației care vor reduce ratele de infecție. Valul va atinge un vârf în momente diferite de la un loc la altul, cu respectarea Planului B și schimbări în comportamentul oamenilor înainte și după Crăciun, toate jucând un rol important în momentul și viteza cu care infecțiile scad. În timp ce Biroul pentru Statistică Națională a spus că infecțiile încă creșteau în Anglia săptămâna trecută, valul s-ar putea să fi atins deja apogeul la Londra.
Va dispărea Omicron?
Nu în viitorul previzibil. Scenariul cel mai probabil este că Omicron continuă să circule, cu cazuri în creștere și scădere în conformitate cu modelele de amestecare ale oamenilor și cu modificările măsurilor care împiedică transmiterea. Când planul B este ridicat și mai mulți oameni se întorc la muncă, cazurile pot crește. Dar vara, pe măsură ce oamenii petrec mai mult timp în aer liber, infecțiile pot să cadă din nou, apoi să crească iarna viitoare. Totul se va reduce la comportamentul uman. Oamenii se pot simți mai în siguranță și socializează mai mult pe măsură ce cazurile scad, transmițând din nou infecțiile. Virusul nu va fi șters, deoarece scăderea imunității înseamnă că va exista o aprovizionare constantă de oameni care sunt nou susceptibili la infecție.
Vom vedea mai multe spitalizări?
Înainte să lovească valul Omicron, aproximativ 5% din populația Regatului Unit nu avea imunitate la Covid, fie prin vaccinare, fie prin infecție anterioară. Majoritatea bolilor severe cauzate de Omicron au apărut la acest grup de oameni. De cealaltă parte a valului Omicron, aproape că nu va fi nimeni care să nu aibă o anumită imunitate la infecție sau vaccinare, iar acest lucru ar trebui să contribuie la scăderea internărilor în spital.
Dar Omicron încă se răspândește rapid, cu aproape patru milioane de oameni infectați doar în Anglia săptămâna trecută. În timp ce ratele de infecție par să fi stagnat la vârsta sub 50 de ani, acestea sunt în creștere la grupurile de vârstă mai în vârstă și mai vulnerabile. Încă nu este clar cât de sever poate fi Omicron la persoanele în vârstă care au primit booster-urile devreme și ar putea să vadă acum că imunitatea scade.
Dacă cazurile continuă să scadă, atunci imunitatea populației și sosirea de noi medicamente antivirale care au scopul de a reduce ratele de spitalizare, vor ajuta Marea Britanie să iasă din criză. „Putem începe cu siguranță să planificăm viitorul în care tratăm Covid ca și alte boli, dar nu suntem încă acolo”, a spus profesorul Rowland Kao, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.
Omicronul se răspândește rapid și provoacă boli mai puțin severe, unii cercetători cred că este timpul să regândim modul în care se efectuează testarea și urmărirea contacților. „Cred că suntem deja în punctul în care testarea PCR este o risipă de resurse, iar urmărirea contactelor este probabil și o risipă de resurse”, a spus Tim Colbourn, profesor de sisteme globale de sănătate și epidemiologie la UCL. O opțiune este să te bazezi mai mult pe teste antigen și ca oamenii să trimită mesaje contactelor apropiate ori de câte ori sunt pozitive.
Alte măsuri, cum ar fi probele de la grupuri de oameni și supravegherea apelor reziduale pentru virus, ar putea semnala noi focare, a spus profesorul Kao, în timp ce distanțarea fizică și purtarea măștilor în locuri aglomerate ar continua să mențină cazurile scăzute. „Nu trebuie să uităm că grupurile vulnerabile vor rămâne probabil mai vulnerabile”, a spus Kao.
Va deveni Covid-19 mai puțin periculos pe măsură ce evoluează? Vor fi mai multe variante?
Mai multe variante de Covid sunt inevitabile și, la fel ca Omicron, vor trebui să se sustragă într-o oarecare măsură imunității pentru a se răspândi pe scară largă. Cheia reducerii riscului de noi variante este reducerea ratelor de cazuri la nivel global, dar până în prezent, acumularea de vaccinuri și utilizarea pe scară largă a rapelurilor în țările mai bogate au lăsat vaste zone din lume slab vaccinate. Pot apărea noi variante din mutațiile în Omicron sau din alte variante care sunt încă în circulație.
Va deveni virusul mai blând pe măsură ce evoluează?
Nu neaparat. Varianta Alpha a fost mai virulentă decât virusul original Covid care a apărut din China, iar varianta Delta era încă mai virulentă. Omicron este oarecum mai blând, dar nu există nicio garanție că variantele viitoare vor fi. Vestea bună este că până acum, deși mai multe variante au dezvoltat rezistență la anticorpi, ceea ce înseamnă că se pot răspândi în rândul persoanelor care au imunitate, așa-numita apărare a celulelor T s-a dovedit mult mai robustă. Apărarea celulelor T este crucială pentru prevenirea spitalizărilor și poate continua să reziste bine împotriva variantelor viitoare.
Vor ajuta noile medicamente?
Aceasta este speranța. Anul acesta, medicii vor avea acces la cel puțin două noi medicamente antivirale, Paxlovid de la Pfizer și Molnupiravir de la Merck. Ambele sunt destinate celor mai susceptibili de a se îmbolnăvi grav de Covid. Dacă sunt luate destul de curând după infecție, Paxlovid și Molnupiravir pot reduce spitalizările cu 89% și, respectiv, 30%. „La începutul pandemiei, Covid a fost de departe principala cauză de deces”, a spus prof. Colbourn. „Anul acesta ar trebui să reușim să reducem povara Covid cu 95% față de cea de atunci și ar putea dispărea din primele 10 probleme de sănătate publică până în mai sau iunie. Următorul test va fi următoarea variantă.”

 

Sursă: The Guardian

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră