Un vaccin anual e de preferat rapelurilor frecvente, spune directorul Pfizer

23 Ian 2022 | scris de M.N.
Un vaccin anual e de preferat rapelurilor frecvente, spune directorul Pfizer

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual împotriva COVID-19 ar fi de preferat în locul unor injecții de rapel mai frecvente în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Vaccinul COVID-19 de la Pfizer/BioNtech s-a dovedit a fi eficient împotriva bolilor severe și a morții cauzate de varianta Omicron, dar mai puțin eficient în prevenirea transmiterii.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, unele țări au extins programele de booster cu vaccinul COVID-19 sau au scurtat decalajul dintre vaccinuri

Într-un interviu acordat publicației israeliene N12 News, Bourla a fost întrebat dacă în viitor vom avea injecții de rapel administrate la fiecare patru până la cinci luni în mod regulat.

"Acesta nu va fi un scenariu bun. Ceea ce sper (este) să avem un vaccin pe care va trebui să-l faceți o dată pe an", a spus Bourla.

„O dată pe an – este mai ușor să convingi oamenii să o facă. Este mai ușor pentru oameni să-și amintească.

"Deci, din perspectiva sănătății publice, este o situație ideală. Căutăm să vedem dacă putem crea un vaccin care să acopere Omicron și să nu uite celelalte variante și asta ar putea fi o soluție"

Bourla a spus că în martie Pfizer ar putea fi gata să solicite aprobarea unui vaccin reproiectat pentru a lupta împotriva Omicron și să-l producă în masă.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au declarat vineri că o a treia doză de vaccin ARNm este cheia pentru combaterea Omicron, oferind o protecție de 90% împotriva spitalizării.

Un studiu preliminar publicat luni de Centrul Medical Sheba din Israel a constatat că o a patra injecție crește anticorpii la niveluri chiar mai mari decât a treia, dar probabil că nu a fost suficient pentru a respinge Omicron. Cu toate acestea, un al doilea rapel a fost recomandat pentru grupurile de risc, a spus Sheba.

Sursa: Reuters 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră