Noua Zeelandă închide granițele pentru noii sosiți din cauza riscului Omicron „fără precedent”.

20 Ian 2022 | scris de M.N.
Noua Zeelandă închide granițele pentru noii sosiți din cauza riscului Omicron „fără precedent”.

Noua Zeelandă a întrerupt temporar singura cale de a se întoarce acasă pentru cetățenii săi de peste mări, dar și pentru deținătorii de vize, invocând riscul variantei Omicron.

Oficialii au anunțat marți seară că noi spații din sistemul gestionat de izolare și carantină (MIQ) al țării nu vor fi eliberate.

Ministrul responsabil cu pandemia Covid-19, Chris Hipkins, a declarat miercuri că, deși pauza a fost „temporană”, nu există o dată pentru care spațiile vor fi din nou disponibile - ceea ce înseamnă că granița Noii Zeelande va fi închisă pentru o perioadă nedeterminată pentru cetățenii fără o rezervare existentă.

„Întreruperea următorului lobby MIQ este o poziție temporară, în timp ce MIQ este supus unei presiuni extreme din partea neozeelandezilor care se întorc cu Omicron”, a spus el.

Noua Zeelandă nu este pregătită pentru focarul Omicron, așteptat în „căteva săptămâni”, avertizează experții

„Nu au fost luate decizii cu privire la data și condițiile pentru redeschiderea frontierei, iar cabinetul va lua în considerare opțiunile în următoarele două săptămâni, pe baza celor mai actualizate sfaturi. Până atunci, nu suntem în măsură să lansăm mai multe camere MIQ.”

Șeful MIQ, Chris Bunny, a spus că a existat un „număr fără precedent de cazuri Omicron care au venit în Noua Zeelandă și MIQ”, cu o creștere de zece ori a cazurilor la graniță comparativ cu decembrie și o medie de șapte zile de 33.

Miercuri, Noua Zeelandă a înregistrat 24 de cazuri noi în comunitate. Unul dintre aceste cazuri a fost confirmat ca Omicron, un contact casnic al unui lucrător MIQ. Separat, un muncitor al aeroportului a fost testat pozitiv miercuri.

Restricțiile dure la graniță ale Noii Zeelande au fost cruciale pentru evitarea unui focar Omicron și pentru menținerea cazurilor de Covid la un nivel extrem de scăzut – dar sunt, de asemenea, o sursă de durere și furie crescândă pentru cei care s-au trezit blocați, adesea în circumstanțe personale extrem de dificile.

În afară de calea riscantă de a închiria o barcă peste Marea Tasmaniei, asigurarea unui loc în MIQ este singura cale de acces în Noua Zeelandă. Concurența pentru camerele, care sunt eliberate printr-un sistem de loterie, este acerbă. La ultima lansare de la începutul lunii ianuarie, o coadă de 16.000 de persoane se întreceau pentru a rezerva una dintre cele 1.250 de camere disponibile.

Pentru cei blocați în străinătate, anularea lansărilor viitoare a fost îngrijorătoare. Maxine Strydom, un membru al Grounded Kiwis, care pledează pentru neozeelandezii exilați, a spus că a rămas blocată în Perth cu cei doi copii ai săi și nu a reușit să-și asigure un loc, în ciuda faptului că locul de muncă și locuința închiriată în Australia se încheie. „Toți cei blocați în străinătate suntem afectați. Cu toții trecem prin stres mental și emoțional”, a spus ea. „În curând nu voi avea bani, nici casă și nici ajutor într-o țară străină.”

Claire, o neozeelandeză din San Diego, a spus: „Simt că fiecare fărâmă de speranță a fost îndepărtată... Nu se vede un sfârșit, este doar demoralizant”. Claire a cerut să fie menționată după prenume doar pe fondul preocupărilor cu privire la criticile colegilor neozeelandezi, dintre care majoritatea au favorizat restricțiile la frontieră.

Prof Paula Lorgelly, un economist în domeniul sănătății cu activitatea în Marea Britanie, a încercat să-și planifice întoarcerea acasă din 2021. Ea a lăudat răspunsul general al guvernului Noua Zeelandă la Covid, dar a spus la nivel personal că anulările au fost dificile. „Sunt oarecum resemnată să aștept”, a spus ea. „[Sper] că este o durere pe termen scurt pentru ceea ce eu percep a fi un câștig pe termen lung.”

Guvernul a anunțat anterior planuri de a începe o redeschidere eșalonată a frontierei pentru călătorii vaccinați la mijlocul lunii februarie. Odată cu apariția Omicron, totuși, acel plan a fost respins și nu a fost anunțată nicio dată alternativă pentru când restricțiile la frontieră s-ar putea relaxa.

Prim-ministrul, Jacinda Ardern, a declarat săptămâna aceasta că este doar o chestiune de timp până când un focar Omicron să treacă prin granița Noii Zeelande – iar țara trebuie să folosească această fereastră pentru a crește ratele de vaccinare cât mai ridicate posibil. Aproximativ 80% din populația totală a Noii Zeelande a primit o singură doză, iar 78% sunt complet vaccinate.

Hipkins a spus că Noua Zeelandă va folosi timpul în care granița va rămâne închisă pentru a crește vaccinarea. „Accentul nostru se va concentra pe creșterea ratelor de rapel și pe imunizarea cât mai multor copii cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani înainte ca Omicron să se instaleze în comunitate.”

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră