Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele decât celelalte variante

25 Ian 2022 | scris de M.N.
Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele decât celelalte variante

Varianta Omicron poate supraviețui mai mult decât versiunile anterioare ale coronavirusului pe suprafețele din plastic și pe pielea umană, au descoperit cercetătorii japonezi în teste de laborator.

„Stabilitatea sa ridicată în mediul înconjurător” - capacitatea sa de a rămâne infecțios - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă și să se răspândească rapid, au spus ei. 

Pe suprafețele din plastic, timpii medii de supraviețuire ai tulpinii originale și ale variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114,0 ore. În comparație Omicron a rezistat în medie 193,5 ore  au scris cercetătorii pe bioRxiv înainte de evaluarea între colegi. Pe mostrele de piele de la cadavre, timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate de 15 secunde de expunere la dezinfectanti pentru mâini pe bază de alcool. 

„Prin urmare”, concluzionează cercetătorii, „este foarte recomandat ca practicile actuale de control al infecțiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanți... așa cum a propus Organizația Mondială a Sănătății”.

sursa: Reuters

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră