Grecia: peste 40 de călugări au murit de Covid la Muntele Athos de la începutul pandemiei

25 Ian 2022 | scris de M.N.
Grecia: peste 40 de călugări au murit de Covid la Muntele Athos de la începutul pandemiei

Peste patruzeci de călugări de pe Muntele Athos au murit de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani, a declarat luni pentru Agenția France Presse administrația acestei comunități monahale ortodoxe, situată în nordul Greciei.

La fel ca mulți demnitari ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, care au rămas în urmă cuaplicarea regulilor anti-Covid și cu vaccinarea, călugării de pe Muntele Athos rămân foarte reticenți la ideea vaccinării.

„Doar 30% din cei 1700 de călugări de pe Muntele Athos și-au încheiat vaccinarea și până acum numărul deceselor este de peste patruzeci”, potrivit administratorului civil adjunct al comunității, Aristos Kasmiroglou.

Înalt loc al Ortodoxiei interzis femeilor, Muntele Athos aflat la 460 km de Atena, reunește aproximativ douăzeci de mănăstiri în care locuiesc călugări greci dar și călugări din alte țări ortodoxe din Europa de Est, ruși, sârbi, români sau bulgari.

Unii dintre călugării de acolo rămân foarte reticenți la vaccinare, iar unii chiar îi încurajează pe credincioși să nu se vaccineze, potrivit lui Aristos Kasmiroglou.

Justiția a deschis săptămâna trecută o anchetă preliminară pentru identificarea călugărilor antivaccin, potrivit unei surse judiciare.

„Sunt mulți călugări care sunt împotriva vaccinurilor, dar auzim și lucruri exagerate (…) nu se poate ataca în acest fel această comunitate monahală unică”, deplânge domnul Kasmiroglou.

Ancheta judiciară a fost deschisă după publicarea pe un site ecleziastic a unui interviu cu un călugăr din Muntele Athos, care a atribuit numărul deceselor unora dintre colegii săi care i-au îndemnat pe credincioși să nu se vaccineze, argumentând că „coronavirusul este o simplă gripă”.

În Grecia, vaccinarea împotriva Covid-19 este obligatorie pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani și pentru anumite profesii, medici sau profesori, dar nu și pentru demnitarii religioși.

Sursa : La Provence

Alte stiri din Externe

Ultima oră