O nouă metodă de tratare a tuberculozei rezistente la medicamente

14 Noi 2019
O nouă metodă de tratare a tuberculozei rezistente la medicamente

Un studiu realizat de cercetătorii de la Boston Children’s Hospital prezintă o nouă abordare care ar putea ajuta la tratarea Mycobacterium tuberculosis (Mtb), agentul cauzator al tuberculozei: îmbunătățirea capacității celulelor oamenilor de ucidere a Mtb prin valorificarea senzorilor ARN din celulele noastre, care detectează ARN-ul patogenilor invadatori.

Detectarea ARN-ului patogen este o parte a apărării imune de primă linie a oamenilor, dar pentru prima dată, cercetătorii au arătat că depistarea ARN este importantă în inhibarea creșterii Mtb odată ce ajunge în interiorul celulelor.

Tratamentele actuale pentru tuberculoză sunt lungi, complexe și greu de susținut de către oameni. Mai mult decât atât, bacteriile dezvoltă adesea rezistență la medicamente și multe persoane adăpostesc tulpini rezistente la mai multe medicamente. Numai în 2018, aproape 1,5 milioane de oameni au murit din cauza tuberculozei la nivel mondial.

Studiind celulele infectate, cercetătorii au arătat că bacteria care cauzează tuberculoza activează mai mulți senzori majori de ARN – RIG-I, MDA5, PKR și MAVS – care la rândul lor inhibă creșterea bacteriană. Când au întrerupt oricare dintre acești senzori folosind metode de editare a genelor, cum ar fi CRISPR, Mtb a crescut la niveluri semnificativ mai ridicate în celulele umane.

“Această a fost o descoperire cheie, deoarece despre moleculele de senzor ARN s-a crezut anterior că sunt implicate în combaterea virușilor și nu a bacteriilor. Am arătat în cercetarea noastră că că îmbunătățirea activității acestor senzori ARN prin terapia medicamentoasă ar putea stopa creșterea MTb”, afirmă dr. Anne Goldfeld, conducătoarea studiului, citată de sciencedily.com.

De asemenea, cercetătorii au stabilit recent că un medicament antiparazitar aprobat de FDA, denumit nitazoxanidă (NTZ) inhibă virusul Ebola și că funcționează prin amplificarea activității senzorului ARN. Această constatare, însoțită de noua descoperire că senzorii ARN inhibă creșterea Mtb în celule, au determinat oamenii de știință să încerce utilizarea nitazoxanidei în tratrea tuberculozei.

Rezultatul a fost că nitazoxanida a crescut producția de interferon și IFITM3, elemente importante ale răspunsului imun împotriva tuberculozei și a inhibat semnificativ dezvoltarea bacteria tuberculozei în interiorul celulelor.

Nitazoxanida are costuri reduse și este disponibilă sub formă de medicament oral, inclusiv o formulă de sirop pentru copii, ceea ce îl face un tratament ușor accesibil. Acesta sau un medicament derivat ar putea completa tratamentele tradiționale de tuberculoză prin stimularea capacității de apărărare a gazdei pentru a ucide bacteria tuberculozei și totodată nu va duce la creșterea rezistenței la antibiotice a bacteriilor, se mai arată în concluziile cercetării.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră