Infecția anterioară protejează mai mult decât vaccinarea contra variantei Delta, spune un studiu CDC

22 Ian 2022 | scris de M.N.
Infecția anterioară protejează mai mult decât vaccinarea contra variantei Delta, spune un studiu CDC

Un studiu realizat de autoritățile americane din New York și California dezvăluie că persoanele care nu au fost vaccinate dar care au avut anterior Covid-19, ar fi mai bine protejate împotriva variantei Delta decât persoanele care au fost doar vaccinate împotriva virusului.

Descoperirile, publicate în Raportul săptămânal al CDC privind morbiditatea și mortalitatea par să contrazică mesajele de sănătate publică care promovează vaccinările. Dar experții susțin că vaccinurile rămân cel mai sigur mod de a proteja împotriva celor mai grave consecințe ale Covid.

Pe parcursul perioadei analizate, persoanele cel mai puțin bine protejate au fost de departe cele care nu au fost vaccinate și nici nu s-au îmbolnăvit în trecut. 

Față de varianta Delta, persoanele nevaccinate care au avut anterior Covid-19 au fost mai bine protejate decât alte persoane care au fost doar vaccinate, potrivit acestui studiu al autorităților sanitare americane publicat miercuri. Cu toate acestea, „vaccinarea rămâne cea mai sigură strategie” împotriva bolii, a subliniat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Într-adevăr, boala te expune la complicații grave, în timp ce vaccinurile s-au dovedit a fi extrem de sigure și eficiente.

Acest studiu a fost efectuat înainte ca dozele de booster să vină disponibile pe scară largă și înainte de apariția Omicron, care acum acoperă mai mult de 99% din cazurile din Statele Unite. Cu toate acestea, aceste rezultate oferă elemente cheie pentru o mai bună analiză a diferențelor dintre imunitatea dobândită prin vaccinuri sau cea de după o infecție. Autoritățile sanitare au investigat cazuri în statele New York și California de la sfârșitul mai până în noiembrie 2021. Delta a devenit majoritar în Statele Unite la sfârșitul lunii iunie.

Pe parcursul perioadei analizate, persoanele cel mai puțin bine protejate au fost de departe cele care nu au fost vaccinate și nici nu s-au îmbolnăvit în trecut. Inainte de Delta persoanele vaccinate care nu au avut niciodată Covid-19 erau mai bine protejate decât persoanele care nu fuseseră vaccinate, dar trecuseră deja prin boală. După ce s-a răspândit varianta Delta, relația s-a inversat.

Indiviizii vaccinați (dar care nu fuseseră niciodată infectați) au avut astfel de șase ori mai puține riscuri de a se contamina în California și de aproximativ cinci ori mai puține riscuri în New York. Dar acest risc a fost și mai redus pentru persoanele infectate anterior (dar nevaccinate)

Analizând riscul de spitalizare, de data aceasta doar în California, cercetătorii au descoperit o inversare similară între cele două perioade.

„Acest lucru s-ar putea datora stimulărilor diferite ale răspunsului imun” cauzate fie de întâlnirea cu virusul real, fie de un vaccin, explică CDC. De asemenea, această inversare „a coincis cu debutul scăderii imunității induse de vaccin la mulți oameni”, înainte de dozele de booster, adaugă autorii studiului.

CDC notează că studiile pe varianta Delta din alte țări „au demonstrat, de asemenea, o protecție sporită a persoanelor infectate anterior, vaccinate și nevaccinate, în comparație cu persoanele doar vaccinate”. Ei au subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga durabilitatea protecției conferite de infecție împotriva fiecărei variante, inclusiv Omicron.

Sursa: Le Matin

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră