Israelul ia în calcul vaccinarea bebeluşilor şi a sugarilor

19 Ian 2022 | scris de Andreea Vasilescu
Israelul ia în calcul vaccinarea bebeluşilor şi a sugarilor

Ideea tratării COVID-ului ca pe o boală endemică începe să câştige teren, ceea ce ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de combatere a virusului, scrie editiadedimineata.ro. Spania a devenit prima ţară europeană care sugerează în mod explicit că oamenii vor trebui să înveţe să trăiască cu SARS-CoV-2, în vreme ce Israelul îşi propune să introducă în curând vaccinarea pentru bebeluşi.

Simplul fapt că pandemia de COVID-19 va intra într-o bună zi într-un stadiu endemic nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos, a avertizat marţi coordonatorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie agerpres.ro.

Consilierul guvernamental israelian pentru coronavirus, Nadav Davidovich, un epidemiolog de renume, a spus că varianta Omicron a coronavirusului are un impact mai mare la copii decât la adulţi. Copiii pot dezvolta un sindrom inflamator multisistem, o consecinţă a COVID, şi pot avea o formă de lungă durată a bolii, relatează corespondentul Radio România Actualități la Ierusalim.

Acesta este motivul pentru care vaccinurile sunt importante. Directorul pentru relaţii internaţionale din Ministerul israelian al Sănătăţii, Asher Salmon, a anunţat că până în luna aprilie vor putea fi vaccinaţi bebeluşii şi sugarii.

În prezent, în Israel vaccinurile sunt disponibile pentru toate persoanele cu vârsta începând de la cinci ani. Până în aprilie va fi posibilă extinderea vacinării la toţi copiii de peste şase luni. Pfizer efectuează studii clinice pentru a reduce vârsta permisă vaccinării.

„Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendinţa de a face parte din ecosistem”, a spus Michael Ryan.

„Putem însă să punem capăt urgenţei de sănătate publică la nivel internaţional (nivelul de alertă cel mai ridicat decretat de OMS – n.r.)”, a explicat acelaşi specialist de la OMS, potrivit căruia „trebuie să ajungem la o rată de incidenţă cât mai mică posibil, cu un maximum de vaccinări, pentru ca nimeni să nu mai moară”.

„Atunci va fi sfârşitul urgenţei de sănătate publică şi va fi sfârşitul pandemiei”, a precizat Michael Ryan.

Acelaşi oficial de la OMS a evocat, de asemenea, posibilitatea ca pe viitor cele trei sau patru injecţii cu vaccinuri anti-COVID-19 să fie considerate drept numărul normal de doze pentru a evita formele cele mai severe de COVID-19.

Cu excepţia vaccinului produs de Johnson&Johnson, toate celelalte vaccinuri anti-COVID-19 sunt recomandate să fie administrate în două doze în schemele lor iniţiale, însă cea de-a treia doză, denumită supra-rapel sau „booster”, este ferm recomandată de OMS de când varianta Omicron s-a răspândit în lumea întreagă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră