Europa se redeschide parțial, de luni. Noi măsuri de relaxare, în majoritatea țărilor

03 Mai 2020 | scris de A.V.
Europa se redeschide parțial, de luni. Noi măsuri de relaxare, în majoritatea țărilor

Mai multe țări europene implementează de luni măsuri de relaxare a restricțiilor provocate de criza sanitară. În Italia, una dintre cele mai afectate țări de pe Glob, se vor redeschide parcurile și va fi permisă vizitarea rudelor, dacă locuiesc în aceeași regiune. 

"Trebuie să acţionăm pe baza unui plan naţional, care să ţină totuşi cont de particularităţile teritoriale" a transmis premierul italian Giuseppe Conte, pe Facebook. Barurile și restuarantele rămân decoamdată închise în Italia. La fel și școlile, cel puțin până în septembrie. 

Spania, grav afectată la rându-i, a început deja să  relaxeze restricţiile impuse pentru combaterea coronavirusului. Și acolo, premierul a vorbit de o relaxare în funcție de fiecare regiune în parte. De luni, barurile și restaurantele pot face livări, iar frizeriile se deschid, pentru clineții care își fac programare. Singurele hoteluri care se deschid de luni vor fi cele din Insulele Baleare și Canare, iar purtarea măștilot în spații închise, mai ales în mijloacele de transport în comun devine obligatorie în toată țara. Planul spaniol de relaxare a restricțiilor este gândit în patru etape. 

Germania a deschis deja magazinele și afacerile cu suprafețe mai mici. De luni se redeschid și școlile din anumite regiuni, muzeele și locurile de joacă. „Trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că vom reduce numărul de noi infecţii. Dacă curba de infecţie devine din nou mare, trebuie să avem un sistem de avertizare care să o observe din timp şi să putem acţiona”, a declarat cancelarul Merkel. Autoritățile germane au transmis că evenimentele publice mari, precum concerte şi competiții sportive, nu vor putea avea loc înainte de 1 septembrie. 

Austria se confruntă cu proteste de stradă împotriva măsurilor restrictive și, pe fundalul acestei presiuni, a relaxat accesul la mișcare și sport, iar guvernul a autorizat deschiderea afacerilor mici, De luni, începe întoarcerea treptată la școală. Și în Austria, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie. 

Belgia impune purtarea măștii și suplimentează, din 4 mai, numărul mijloacelor de tranport în comun. De luni se vor putea face și anumite programări în spitale. 

Librăriile, coaforurile, centrele de bricolaj și alte afaceri nișate se deschid, de luni, în Grecia. Agențiile de știri relatează că în jur de 10% din întreprinderile închise ar urma să-și reia activitatea. Marile centre comerciale rămân însă închise, toată luna mai. 

În Ungaria se impune purtarea măștii, dar de luni se vor redeschide cafenelele și terasele, în toate regiunile, cu excepția capitalei Budapesta. 

Măsuri de relaxare intră în vigoare, de luni și în Croația, Serbia, Polonia, Portugalia și Islanda. 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră