FBI consideră FaceApp o potenţială ameninţare de contraspionaj

04 Dec 2019
FBI consideră FaceApp o potenţială ameninţare de contraspionaj

Controversata aplicaţie rusească de smartphone FaceApp a intrat în vizorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din SUA, care o consideră o "potenţială ameninţare de contraspionaj", relatează Reuters, care citează publicaţia Daily News.

FBI va verifica dacă această aplicaţie extrem de populară a fost folosită de guvernul rus pentru a se amesteca în alegerile din SUA.

Într-o scrisoare de la 25 noiembrie către liderul minorităţii democrate din Senat Chuck Schumer, un director adjunct al FBI a precizat că FaceApp - care le permite utilizatorilor să arate mai tineri sau mai bătrâni în fotografii - reprezintă o ameninţare din cauza numeroaselor mijloace prin care Kremlinul poate accesa "comunicaţiile telefonice şi online".

"FBI consideră orice aplicaţie de telefon mobil sau produs similar dezvoltat în Rusia, cum este şi FaceApp, o potenţială ameninţare de contraspionaj, pe baza datelor pe care produsul le colectează, a politicilor privind intimitatea şi condiţiile de utilizare şi a mecanismelor legale aflate la dispoziţia guvernului rus care permit acces la date pe teritoriul Rusiei", a precizat directorul adjunct al FBI Jill Tyson în scrisoare, obţinută de publicaţia citată.

Prin urmare, a mai spus Tyson, FBI "va evalua dacă oficiali aleşi, candidaţi, campaniile politice sau partidele" din SUA au fost ţinte ale "unor operaţiuni străine de influenţare care au implicat FaceApp".

Scrisoarea marchează primul moment în care FBI etichetează oficial FaceApp ca un potenţial pericol pentru securitatea alegerilor din SUA.

Ea a venit ca răspuns la o altă scrisoare, trimisă de Schumer, în care se cerea ca FBI să investigheze dacă aplicaţia ar putea "reprezenta riscuri la adresa securităţii naţionale şi intimităţii pentru milioane de cetăţeni americani".

Condiţiile de utilizare ale FaceApp îi permit dezvoltatorului acestui software să împărtăşească date fără consimţământ. În plus, utilizatorii trebuie să acorde aplicaţiei acces deplin şi irevocabil la aproape toate fotografiile şi datele de pe telefonul mobil, apărând riscul ca dezvoltatorii să distribuie informaţii unor terţe părţi.

Compania care a dezvoltat FaceApp, cu sediul la Sankt Petersburg, a negat că vinde date unor terţe părţi.

Alte stiri din It

Ultima oră