Atenţie, a apărut o clonă a popularei aplicaţii FaceApp! Şi conţine malware

24 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Atenţie, a apărut o clonă a popularei aplicaţii FaceApp! Şi conţine malware Galerie foto (2)

Cercetătorii de la ESET au descoperit o versiunea modificată a celebrei aplicații FaceApp, intitulată FaceApp Pro, devenită extrem de populară printre utilzatorii de reţele de socializare.

Aceasta profită de userii care o instalează pretinzând că dispune de funcționalități premium față de versiunea originală, informează cert.ro.

FaceApp este o aplicație care îți permite modificarea chipului, întinerindu-te sau îmbătrânindu-te, rostogolindu-se pe reţelele de socializare cu o viteză extraordinară.

Aceasta este disponibilă pe iOS și pe Android. Dezvoltatorul aplicației provine dintr-o companie rusească intitulată Wireless Lab, iar aplicația folosește o rețea neuronală pentru a genera în mod automat transformări extrem de realiste ale fețelor.

Datorită popularității aplicației, scamerii au realizat o versiune modificată a aplicației pe care încearcă să o monetizeze prin intermediul unei versiuni ”pro”. Aceștia folosesc platforme online precum site-uri false și canale de Youtube pentru a distribui versiunea infectată a aplicației FaceApp.

Cei de la ESET au descoperit un site fals care a fost dezvoltat de către scamerii care promit că oferă versiunea ”pro” gratis.

De fapt, scamerii păcălesc userii să instaleze alte aplicații plătite, afișează ad-uri și chestionare dar și forțează userii să le fie afișate notificări ce conțin oferte false. Aceștia au observat că linkurile de pe site duc către un site popular de file-sharing, intitulat mediafire.com, unde scamerii hostează aplicația infectată.

Un scam similar descoperit de cercetătorii de la ESET, constă într-un clip ce promovează aplicația FaceApp Pro, dar linkurile disponibile pentru a descărca aplicația sunt link-uri scurtate, ce pot să păcălească userii pentru a instala malware pe dispozitivul în cauză.

Prin intermediul acestui link, victimele au accesat link-ul de peste 96,000 de ori.

Experţii în păstrarea confidenţialităţii în mediul online nu au, oricum, o părere foarte bună despre noul fenomen.

Ei spun că aplicaţia, dezvoltată de o companie rusească, prelucrează mai multă informaţie decât are nevoie, o poate distribui aproape oricui şi o poate reţine pe o perioadă nedeterminată, relatează ABC.

Compania care a dezvoltat aplicaţia, o companie din Rusia, spune că aplicaţia foloseşte inteligenţă artificială pentru a scana feţe şi a le face mai tinere, mai bătrâne, mai atrăgătoare sau pentru a le schimba genul.

Alte stiri din It

Ultima oră