Principalele amenințări pentru viitorul Umanității, desemnate de cercetători

30 Ian 2019 | scris de M.C.
Principalele amenințări pentru viitorul Umanității, desemnate de cercetători

O echipă internațională de cercetători a reunit o serie de concluzii pentru a desemna, în final, principalele amenințări pentru viitorul Umanității. Potrivit unui raport publicat luni în revista medicală britanică The Lancet, obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice sunt cele trei faţete ale aceleiaşi ameninţări care trebuie combătută la nivel global.

Revista medicală britanică a publicat raportul celor 43 de experți veniți de la Univesitatea din Auckland (Noua Zeelandă), Universitatea George Washington (Statele Unite) și ONG-ul World Obsesity Federation.

Potrivit raportului, în ultimele două decenii cele trei ameninţări au fost abordate în mod separat, fapt ce a avut ca rezultat politici sterile care acum pot fi combătute prin noi metode.

Cei 43 de experţi proveniţi din 14 ţări au concluzionat că acest raport este "cheie" pentru a stabili un nou acord global în domeniul alimentar, care "să limiteze" influenţa politică a marilor industrii alimentare.

Potrivit autorilor raportului, aceste trei probleme împărtăşesc "factori comuni", care convieţuiesc "în timp şi spaţiu", ceea ce trebuie să aibă ca rezultat "soluţii comune".

De exemplu, notează ei, sistemele alimentare provoacă nu doar obezitate, ci şi malnutriţie, generând totodată între 25 şi 30 % dintre emisiile de gaze cu efect de seră.

Fenomenele climatice extreme, precum seceta, pot lipsi populaţii întregi de hrană sau pot duce la o escaladare a preţurilor la fructe şi legume, ceea ce ar avea ca efect o creştere a consumului de alimente industriale.

Potrivit autorilor raportului, multinaţionalele industriei alimentare (denumite 'Big Food') trebuie să fie încadrate în acelaşi mod ca şi industria tutunului. "Alimentele sunt în mod evident diferite de tutun, pentru că sunt indispensabile vieţii, nu este însă cazul alimentelor dăunătoare sănătăţii, aşa-numite 'junk food'", notează experţii.

Printre măsurile propuse de acest raport se numără stabilirea unei convenţii-cadru de sisteme alimentare echitabile şi sustenabile, restricţionarea influenţei alimentelor industriale prin reducerea stimulentelor economice şi mobilizarea societăţii civile pentru a conştientizarea importanţa sănătăţii.

Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de carne roşie prin creşterea taxelor, etichetarea mai eficientă a alimentelor, promovarea transportului prin intermediul infrastructurilor şi creşterea investiţiilor în strategii de marketing pentru a promova activitatea fizică.

Potrivit OMS, 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare şi cancer. În acelaşi timp, 462 de milioane de adulţi suferă de malnutriţie.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră