TRAGEDIE. Un viaduct s-a prăbușit la Genova: mai mulți morți (VIDEO)

14 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
TRAGEDIE. Un viaduct s-a prăbușit la Genova: mai mulți morți (VIDEO) Galerie foto (2)

”Ponte Morandi”, un viaduct al autostrăzii A10 de la Genova (Liguria), s-a prăbușit, marți, relateză presa italiană, citată de BFM TV. Există mai multe victime, echipele de intervenție au sosit la fața locului, în căutarea lor, precizează sursele citate.

Mai multe autoturisme ar fi căzut în gol, la prăbușirea porțiunii de viaduct, au anunțat pompierii.

 

 

UPDATE

Autoritățile, citate de presă, vorbesc deja despre cel puțin 38 de persoane decedate în urma acestei tragedii.

Primele imagini difuzate pe rețelele de socializare arată viaductul într-un nor de praf, și o porțiune de câteva zeci de metri lipsă. În altele poate fi observat un camion blocat la câțiva metri de hău.

Ponte Morandi, care traversează cartierele periferice Sampierdarena și Cornigliano, datează din anii 1960.

 

UPDATE

Potrivit pompierilor, în tragedie sunt implicate cel puțin 20 de vehicule. Directorul spitalului din Genova a calificat incicentul drept un veritabil masacru. Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a scris pe Twitter despre ceva ce pare a fi o imensă tragedie, dar nu a prezentt niciun bilanț al victimelor.

Pe Twitter, Emmanuel Macron, președintele Franței, a afirmat că țara sa este gata să aducă orice susținere necesară Italiei.

Vorbind despre o scenă apocaliptică, un martor a declarat la Sky Italia că opt sau nouă vehicule se deplasau pe viaduct când acesta s-a prăbușit.

Presa amintește că viaductul a suferit importante lucrări de renovare în 2016.

Unii martori oculari vorbesc despre faptul că înaintea prăbușirii viaductului exact în locul surpării ar fi lovit un fulger.

Directorul companiei Autostrade per Italia, însărcinată cu gestionarea autostrăzilor, a declarat că viaductul nu era periculos.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile italiene nu au notificat, până la acest moment, oficiul consular al României de la Torino cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de prăbuşirea unui pod pe o autostradă în apropierea oraşului Genova din nord-vestul Italiei.

"Consulatul General al României la Torino urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de prăbuşirea unui pod rutier în oraşul Genova. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, autorităţile italiene nu au notificat oficiul consular cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul consulatului nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident", se arată în informarea MAE.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale oficiului consular: +39 011 249 57 75;+ 39 011 249 52 64; + 39 011 249 50 64; + 39 011 235 90 35, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români şi Străinătate (CCSCRS) sau la numărul de urgenţă al oficiului consular + 39 338 756 8134.

UPDATE

Un cetăţean român a fost identificat printre persoanele decedate în urma prăbuşirii marţi a unei porţiuni din viaductul Morandi al autostrăzii A10, în apropiere de Genova, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care adaugă că, având în vedere gravitatea incidentului, operaţiunile complexe de salvare şi de scoatere a victimelor de sub dărâmături sunt în derulare.

În total, 38 de oameni şi-au pierdut viaţa în această tragedie, potrivit unui bilanţ provizoriu furnizat de autorităţile italiene.

"O echipă consulară mobilă, condusă de şeful oficiului consular de la Torino, s-a deplasat la locul incidentului şi la spitalele din zonă pentru a acorda asistenţă consulară. Conform datelor preliminare obţinute, până la acest moment, de echipa consulară mobilă aflată la faţa locului, printre persoanele decedate a fost identificat şi un cetăţean român", anunţă MAE.

UPDATE

Pe lângă cei circa 38 de morţi confirmaţi, numeroase persoane au fost grav rănite, a menţionat vicepremierul Matteo Salvini într-o conferinţă de presă în Sicilia.

 Salvini s-a angajat "în faţa italienilor să meargă până la capăt pentru a stabili responsabilităţile acestui dezastru inacceptabil, pentru că nu este posibil să se lucreze şi să se moară aşa în 2018".

Salvini - liderul formaţiunii eurosceptice de extremă dreapta Liga - a adăugat că este nevoie de investiţii pentru a face faţă îmbătrânirii generale a unei bune părţi a infrastructurii italiene. "Dacă sunt angajamente externe care ne împiedică să cheltuim banii pe care trebuie să-i cheltuim pe securitatea şcolilor şi autostrăzilor, va trebui să ne punem întrebarea dacă să continuăm să respectăm aceste angajamente sau să punem securitatea italienilor înainte de orice. Evident că aş alege a doua variantă", a punctat Salvini.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră