Încă un avion militar s-a prăbuşit

16 Iul 2018
Încă un avion militar s-a prăbuşit Galerie foto (2)

O aeronavă de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă, din Baza 95 Aeriană "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" de la Bacău, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 13,30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat. 

Ministerul a anunţat că ambii piloţi au fost recuperaţi şi sunt în stare stabilă, cei doi fiind aduşi cu un elicopter SMURD, respectiv cu un avion C-27J Spartan la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti.

Conform MApN, comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat în jurul orei 13.30, la cinci kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă.

O comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene urmează să investigheze cauzele producerii accidentului. Zborurile cu aeronavele de tip IAR 99 Şoim au fost sistate până la finalizarea anchetei cu privire la prăbuşirea aparatului de acelaşi tip.

Incidentul intervine la scurt timp după un altul, încheiat, din păcate, tragic, cu moartea pilotului. Un avion Mig 21 Lancer, care participa la mitingul aerian organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilot era Florin Rotaru.

Martori la prăbuşirea avionului MiG 21 - Lancer (dintre cele supranumite "sicrie zburătoare", din cauza vechimii şi condiţiei lor tehnice) spun că, dacă pilotul se catapulta, avionul îşi continua drumul spre public şi "ar fi fost jale", iar toţi cei prezenţi acolo ar trebui să îi aducă un omagiu pilotului decedat în urma accidentului.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră