Roma declară război ”importului de sclavi” din România și Bulgaria

09 Aug 2018
Roma declară război ”importului de sclavi” din România și Bulgaria

Deşi se află sub tirul criticilor, populiştii la putere în Italia de două luni au adoptat prima lege majoră care sancţionează companiile care abuzează de flexibilitate, scrie Le Monde .Parlamentul italian a adoptat definitiv zilele acestea o lege emblematică a guvernului populist vizând promovarea ocupării forţei de muncă în Peninsulă prin limitarea mai ales a utilizării contractelor pe perioadă determinată şi făcând concedierile mai costisitoare, relatează France Presse, preluată de RFI România.

Italia schimbă legislația muncii după o serie de incidente în care au fost implicați muncitorii străini, iar Roma spune că vrea de la București și Sofia să sprijine efoturile de a controla mafia care face bani pe seama forței ieftine de muncă.

După Camera Deputaţilor săptămâna trecută, Senatul italian a aprobat zilele trecute "decretul-lege demnitate", considerat "calul de bătaie" al viceprim-ministrului Luigi Di Maio.

Astfel, 155 de senatori au votat pentru, 125 împotrivă şi a existat și o abţinere.

Potrivit noii legi, pe viitor nu va mai fi posibil să se depăşească doi ani în contractele pe durată determinată, faţă de trei ani înainte.

În plus, aceste contracte vor fi taxate cu o majorare a contribuţiei de 0,5% de la prima reînnoire, pentru maximum patru reînnoiri, de la cinci anterior.

Această regulă nu se va aplica menajerelor și persoanelor care îngrijesc bătrâni. De asemenea, indemnizaţiile pentru concedieri abuzive sunt majorate.

Textul elimină "Jobs Act", reforma pieţei muncii a fostului prim-ministru Matteo Renzi. În vigoare din martie 2015, "Jobs Act" a introdus un contract de muncă pe durată nedeterminată care a permis angajatorilor o concediere mai uşoară timp de cel puţin trei ani.

El a fost însoţit de reduceri substanţiale ale taxelor sociale în această perioadă. Cum era de așteptat, Partidul Democrat s-a opus adoptării noii legi descrise ca ”un decret împotriva muncitorilor”.

Italia se confruntă cu un şomaj endemic, cu o rată de 10,9% în iunie, care creşte la 32,6% în rândul celor de 15-24 de ani, multe peste media din zona euro, de 16,8%.

L’Italie est confrontée à un chômage endémique, avec un taux de 10,9 % en juin, qui monte à 32,6 % pour les 15-24 ans, très au-dessus de la moyenne de la zone euro (16,8 % en mai).

Opoziția mai estimează că Italia va pierde 80.000 de locuri de muncă în scurt timp în condițiile în care deja rata şomajului a atins în iunie aproape 11 procente. Organizaţiile patronale au denunţat la rândul lor această lege.

Potrivit Confindustria, legea recent adoptată va decuraja investiţiile şi va încetini creşterea economică.

Pe lângă noua Lege a Muncii, liderul Ligii, ministrul de Interne Matteo Salvini, a declarat marţi război reţelelor mafiote care organizează munca la negru a muncitorilor agricoli străini. El a reacţionat astfel după moartea a 16 dintre ei în două accidente rutiere lângă Foggia, în regiunea Apulia. „Este o problemă cu mafia. În provincia Foggia, există o criminalitate mafiotă pe care intenţionez s-o eradichez stradă cu stradă, sat cu sat, prin toate mijloacele legale“, a spus liderul extremei drepte italiene într-o conferinţă de presă la Foggia. În această zonă, mii de muncitori agricoli africani, dar şi polonezi, bulgari sau români culeg toată vara roşii sub un soare arzător. Luigi Di Maio a promis luni să suplimenteze cât mai rapid numărul inspectorilor. „Trebuie să eliminăm o dată pentru totodeauna plaga «caporali». Un sistem ruşinos, care exploatează disperarea unor persoane pregătite să facă orice pentru a munci“, a declarat el referindu-se la cei care coordonează cu o mână de fier muncitorii. Pe de altă parte, Salvini şi-a anunţat totodată intenţia de a ataca problema „importului de sclavi“ europeni, cerând mai multă atenţie şi controale din partea omologilor săi bulgar şi român.

Alte stiri din Externe

Ultima oră