Trump evită declararea carantinei în America și aruncă responsabilitatea spre guvernatori

03 Apr 2020 | scris de A.A.
Trump evită declararea carantinei în America și aruncă responsabilitatea spre guvernatori

Trump a declarat că vrea să ofere guvernatorilor statelor din America ”flexibilitate” în luarea unor măsuri de carantinare a populației, fiecare putând lua în considerare gradul de contaminare la nivel local, dar să țină cont de limitarea transportului aerian și terestru din și înspre zonele roșii ale țării. Președintele republican ezită în continuare să țină cont de părerile specialiștilor care și-au revizuit prognoza și au declarat că, menținând măsurile actuale, se vor înregistra între 100.000 și 240.000 de decese.

Jerome Adams, chirurg în cadrul armatei, a declarat în cadrul unui interviu acordat emisiunii ”Bună dimineața, America” a postului TV ABC, că sistemul federal le dă posibilitatea autorităților locale să ia cele mai bune măsuri de limitare a pandemiei și de prevenție în condițiile în care fiecare guvernator cunoaște cel mai bine situația locală, populația din acel stat și capacitatea lor de a limitară răspândirea virusului.

Invocând politicile federale în condițiile desfășurării celui criminal război pe teritoriul SUA din partea lui Trump și a consilierilor acestora ne transmite faptul că aceștia sunt perfect conștienți de ramificațiile politice extrem de importante în cazul instituirii carantinei pe întreg teritoriul. Guvernatorii republicani din statele Florida, Texas, Nebraska au considerat că nu este necesară impunerea unor măsuri drastice de distanțare socială în zonele în care nu s-au înregistrat multe îmbolnăviri.

Lipsa acestor măsuri la nivelul celor 50 de state se suprapune cu vestea răspândirii rapide a virusului, mai ales prin contaminarea populației de către cei asimptomatici și va duce la iminenta răspândire în masă a coronavirusului. Prin intermediul unui studiu transmis de cercetătorii din Singapore și publicat de Centrul Național al Prevenției Bolilor din SUA ne este transmis faptul că personale asimptomatice care nu respectă reguli stricte de izolare, duc la un procennt de 10% din numărul total al îmbolnăvirilor.

Chiar dacă a acordat această flexibilitate guvernatorilor, Trump a transmis clar câteva măsuri care se impun: oamenii să muncească de acasă cât mai mult, școlile să înceapă predarea la distanță și să se evite adunările cu un număr mare de persoane. Au fost ignorate sfaturile Vicepreședintelui SUA, Mike Pance și a specialiștilor Casei Albe care au prezentat o simulare a răspândirii virusului pe teritoriul SUA și au ajuns la concluzia că s-ar putea îndrepta cu pași repezi spre o situație similară cu cea din Italia.

Pence a declarat pentru CNN că situația din America de astăzi se aseamănă foarte mult cu situația din Italia. Italia, cu peste 13.000 de decese a închis o țară întreagă, a băgat în izolare absolut toți cetățenii, a închis aproape toată economia, a interzis ieșitul din casă. Statele Unite au înregistrat până acum peste 5.000 de decese conform cifrelor Universității Johns Hopkins.

Mai mult de 285 de milioane de americani din 40 de state sunt în izolare la domiciliu impusă de autorități, dar rămân și state precum Iowa și Nebraska unde autoritățile locale nu au transmis măsuri impuse de distanțare socială.

În declarațiile Președintelui American putem observa o lejeritate în impunerea măsurilor la nivel național, chiar a precizat că în anumite state cetățenii își continua viața normală, ei înregistrând un număr mic de îmbolnăviri. Dar, în spatele declarațiilor publice, se află câteva măsuri luate de administrația centrală în a determina guvernatorii să impuna izolarea pe întreg teritotiul, conform AP NEWS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră