Decizie istorică: FED reduce dobânzile aproape de zero. Trump e optimist, experţii spun că greul abia urmează

16 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Decizie istorică: FED reduce dobânzile aproape de zero. Trump e optimist, experţii spun că greul abia urmează

Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus duminică dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmit AP, Reuters şi DPA.

"Efectele coronavirusului vor prejudicia activitatea economică pe termen lung şi vor afecta perspectivele economice. Pe fondul acestor evoluţii, Comitetul a decis să reducă dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%", se arată în comunicatul Fed.

Va menţine dobânda scăzută

Instituţia a dat asigurări că va menţine dobânda scăzută până când "va fi încrezătoare că economia a trecut cu bine de recentele evenimente".

De asemenea, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia. În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.

Fed s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituţiilor financiare afectate de turbulenţele de pe pieţe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.

Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliardele dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.

Prin reducerea dobânzii de referinţă aproape de zero şi injectarea de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar, Fed a amintit de măsurile de urgenţă luate în perioada de vârf a crizei financiare. Începând din 2008, Fed a redus dobânda aproape de zero şi a menţinut-o la acest nivel şapte ani.

Economia se va contracta

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că economia SUA se va contracta probabil în trimestrul doi din 2020 din cauza efectelor măsurilor luate pentru a împiedica epidemia şi a scăderii cheltuielilor de consum.

"În cele din urmă, virusul îşi va urma cursul şi economia americană va reveni la un nivel normal de activitate", a declarat Powel, fără a specula când ar putea avea loc redresarea.

"Virusul are un efect semnificativ asupra oamenilor din SUA şi din întreaga lume. Autorităţile trebuie să facă tot ce pot pentru a atenua dificultăţile provocate de perturbarea economiei şi să sprijine revenirea la normal după depăşirea crizei", a adăugat şeful Fed.

Trump se bucură

Preşedintele Donald Trump a apreciat că deciziile Fed reprezintă "veşti bune, care îl fac foarte fericit". 

'E un virus foarte contagios, e incredibil, dar e ceva ce controlăm extraordinar', a susţinut Trump în faţa jurnaliştilor. 'Relaxaţi-vă, suntem foarte bine' şi 'o să treacă', a adăugat preşedintele într-o conferinţă de presă în care a apreciat Fed pentru că a luat în sfârşit decizia pe care el o cerea de câteva luni.

Specialiştii îl contrazic

El a fost însă contrazis de experţii Casei Albe. Liderul acestora, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, a avertizat că 'greul abia urmează' şi că reacţia la problemă este acum decisivă.

Deborah Birx, experta care coordonează criza coronavirusului în cadrul Preşedinţiei americane, a explicat că numărul de cazuri de coronavirus depistate va creşte odată cu extinderea testelor, săptămâna viitoare.

Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că testele pentru coronavirus sunt acum disponibile în toate cele 50 de state americane, iar 2000 de laboratoare pot procesa probele. El a reamintit că potrivit unei legi care urmează să fie adoptată luni de Congresul SUA, testele vor fi gratuite pentru toţi americanii, inclusiv pentru cei care nu au asigurare medicală.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră