Bursele asiatice în declin, petrolul în cădere cu 6%, după anunţul lui Trump privind suspendarea zborurilor

12 Mar 2020
Bursele asiatice în declin, petrolul în cădere cu 6%, după anunţul lui Trump privind suspendarea zborurilor

Bursele asiatice înregistrau scăderi pe linie joi, după anunţul preşedintelui Donald Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului, care a fost declarat o pandemie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, informează France Presse.

Președintele SUA Donald Trump a anunțat restricții de călătorie privind Europa, în încercarea de a combate răspândirea coronavirusului, scrie BBC. Într-un discurs televizat, el a spus că toate călătoriile din 26 de țări europene vor fi suspendate pentru următoarele 30 de zile.

"Vindeţi, vindeţi, vindeţi", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunţul lui Trump. "Restricţiile de călătorie înseamnă şi mai puţină activitate economică mondială", a adăugat Stephen Innes.

De asemenea, măsurile anunţate de Trump pentru sprijinirea companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar, scrie Agerpres.

"Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant", a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.

Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradiţională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul şi cu euro, o mişcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, faţă de 104,55 yeni înainte de alocuţiunea lui Trump.

La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis şi ele şedinţa în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).

De asemenea, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de ţiţei. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.

Cotaţia petrolului a fost afectată în ultimele zile de criza sanitară mondială provocată de coronavirus dar şi de incapacitatea marilor producători de a ajunge la un acord cu privire la diminuarea ofertei. Luni cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani, un plonjon de aproximativ 25%, după eşecul discuţiilor între producătorii din Golful Persic,în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia privind reducerea producţiei, ceea ce a determinat autorităţile de la Riad să demareze un război al preţurilor.

Preţurile şi-au revenit marţi, după ce Moscova a făcut un mic gest de deschidere faţă de Arabia Saudită cu privire la un eventual acord. Însă miercuri gigantul saudit Aramco a anunţat că intenţionează să inunde piaţa mondială cu petrol, ceea ce a determinat o nouă scădere a cotaţiilor ţiţeiului.

Joi, anunţul făcut de Trump a trimis din nou în jos preţul petrolului. Preşedintele american a anunţat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie).

În plus, decizia OMS de a declara epidemia de coronavirus drept 'pandemie' a afectat încrederea investitorilor din Asia.

"Dacă asta nu va convinge Arabia Saudită şi Rusia să revină la masa negocierilor, nu văd care ar putea fi rezultatul", a declarat Stephen Innes, analist AxiCorp.

Alte stiri din Externe

Ultima oră