Statele Unite nu mai primesc pe teritoriul lor persoane care au călătorit recent în Spaţiul Schengen. Măsura, valabilă 30 de zile

12 Mar 2020
Statele Unite nu mai primesc pe teritoriul lor persoane care au călătorit recent în Spaţiul Schengen. Măsura, valabilă 30 de zile

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus, transmit AFP şi DPA, preluate de AGERPRES.

''Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor'', a anunţat Trump în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe.

''Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ţara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile'', a adăugat liderul american, care şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu a luat ''măsurile de precauţie''.

Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen (din care fac parte 26 de ţări europene între care se aplică libertatea de mişcare) în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.

Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.

Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani să-şi reconsidere planurile de călătorie peste hotare din cauza ''impactului global al COVID-19''.

În ceea ce-l priveşte, Departamentul Apărării a anunţat că impune, începând cu 13 martie, o interdicţie de călătorie pentru 60 de zile pentru americani, pentru civilii angajaţi la Pentagon şi membrii familiilor lor care călătoresc dinspre sau către ţări incluse în nivelul 3 conform clasificării Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor al SUA. În această categorie sunt incluse ţări precum China, Iran, Italia şi Coreea de Sud.

Un diplomat european a declarat că SUA nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană înaintea anunţului făcut miercuri seară de preşedintele Donald Trump privind suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa.

Trump a spus că administraţia sa s-a aflat în contact constant cu aliaţii SUA, dar reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înainte în legătură cu decizia Washingtonului, a spus diplomatul respectiv, care nu a fost autorizat să se exprime public. ''Nu a existat niciun indiciu, nicio coordonare aşa cum a susţinut preşedintele'', a afirmat el. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră