SUA, țara cu cel mai mare număr de infecții cu noul coronavirus

27 Mar 2020 | scris de M.C.
SUA, țara cu cel mai mare număr de infecții cu noul coronavirus

Epidemia de coronavirus a infectat aproape 489.000 de persoane în întreaga lume și a ucis 22.000, potrivit celui mai recent bilanț Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că epidemia a ajuns în 200 de țări și teritorii. În cele mai multe dintre acestea, măsurile menite să încetinească răspândirea virusului, mai ales prin distanțare socială, se intensifică.

În China s-a înregistrat pentru prima oară în trei zile un caz de transmitere locală, în timp ce alte 54 provin din afara ţării, ceea ce a determinat autoritățile să restricționeze intrarea în țară, în timp ce Coreea de Sud, a cărui strategie retestare intensivă s-a dovedit eficientă, a avertizat că va expulza străinii care nu respectă regulile de carantină, în timp ce propriii săi cetățenii riscă închisoare.

Între timp, Statele Unite au depășit China și Italia și au devenit țara cu cel mai mare număr de infecții, peste 82.000, iar experții și autoritățile avertizează că situația s-ar putea înrăutăți rapid.

Universitatea Johns Hopkins a indicat că există 82.404 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, în timp ce publicaţia The New York Times menţionează 81.321 de cazuri.

În statisticile oficiale ale Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) figurează un număr de 68.440 de cazuri de îmbolnăvire şi 994 de decese la o populaţie de 326 de milioane de locuitori.

Preşedintele Donald Trump s-a arătat sceptic în faţa acestei situaţii îngrijorătoare, afirmând: "Nu ştiţi care sunt cifrele (reale) în China".

Şi în privinţa deceselor, datele comunicate de Johns Hopkins diferă de cele oficiale, universitatea afirmând că s-au înregistrat 1.178 de victime. Cele mai afectate sunt New York-ul şi statele Washington, New Jersey şi Louisiana.

Experții avertizează că numărul cazurilor va continua să crească în mod alarmant. Un studiu publicat de Universitatea statului Washington previne că în următoarele patru luni ar putea muri în Statele Unite din cauza virusului între 38.000 și 162.000 de persoane, iar capacitatea spitalelor ar putea fi copleșită începând cu a doua săptămână a lunii aprilie.

Situația se înrăutățește, dar președintele Trump a început să spună că va lua în considerare relaxarea restricțiilor în anumite părți ale țării care nu ar fi grav afectate de pandemie. Experţii îi cer președintelui să nu relaxeze restricțiile, avertizând că situația ar deveni și mai gravă.

"Vom înfrânge acest virus. S-au făcut multe progrese. De aceea am trimis astăzi o scrisoare guvernatorilor, explicându-le cum vom folosi datele pentru a actualiza, în strânsă coordonare cu oficialii din sistemul de sănătate publică, restricţiile existente, cum este distanțarea socială. Trebuie să ne întoarcem la muncă, oamenii vor să lucreze", a spus Donald Trump.

Realitatea este că un număr record, de 3,3 milioane de americani, au făcut cereri pentru ajutoare de șomaj săptămâna trecută, cea mai drastică escaladare a șomajului din istorie, depășind recordul din 1982.

Alte stiri din Externe

Ultima oră