Reformele Justiţiei atrag declanşarea "armei nucleare" la adresa Poloniei. Ce presupune Articolul 7 din Tratatul UE

20 Dec 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Reformele Justiţiei atrag declanşarea "armei nucleare" la adresa Poloniei. Ce presupune Articolul 7 din Tratatul UE

Polonia riscă să își piardă dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene din cauza controversatelor reforme judiciare, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept, scrie politico.eu.

Comisia Europeană va declanșa cel mai probabil miercuri Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, o procedură considerată "arma nucleară" a sancțiunilor împotriva unei țări care comite o încălcare gravă a valorilor UE.  

UPDATE

Comisia Europeana a declanşat miercuri procedura fără precedent la adresa Guvernului polonez, care a rămas surd la numeroasele solicitări de a renunţa la seria de reforme juridice controversate. Acest lucru ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei.

Procesul are trei faze, aceasta fiind prima dintre ele.

De când a preluat puterea, cu aproape doi ani în urmă, partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a adus în discuție o serie de propuneri controversate în domeniul justiției. Criticii vorbesc despre un adevărat asalt prin care se încearcă trecerea sistemului judiciar sub tutela Parlamentului. Unul dintre cele mai contestate proiecte prevede schimbarea a aproape tuturor judecătorilor Curții Supreme, dar și a felului în care aceștia sunt numiți.Pentru suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE ar fi nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, însă Ungaria a semnalat de mai multe ori că va bloca prin veto o propunere în acest sens.

Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiați. Ultima etapă a acestei proceduri este suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar Ungaria a reafirmat că va bloca prin veto o asemenea decizie.

Joia trecută, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că se aşteaptă la declanşarea "săptămâna viitoare" contra ţării sale a celei mai dure proceduri de sancţiuni posibile în cadrul Uniunii Europene.

"Desigur este de competenţa lor. Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rânduri, cu partenerii noştri", a adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană a ameninţat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului Articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei ţări în privinţa justiţiei, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept.

Niciodată utilizată până în prezent, această procedură este uneori considerată ca "arma nucleară" din rândul sancţiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului UE, organism care reuneşte cele 28 de state membre. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră